Zeolitin antifungal etkinliğinin diğer antifungal ilaçlara göre karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Comparison of zeolite antifungal efficacy compared to other antifungal drugs
  1. Tez No: 493262
  2. Yazar: MERVE ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÜNÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolit, antifungal direnç, Candida albicans, protez stomatiti, mikrodilüsyon, Zeolite, antifungal resistance, Candida albicans, denture related stomatitis, microdilution
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son yıllarda çeşitli nedenlerle kullanılan ilaçların artışına bağlı olarak fırsatçı enfeksiyonların görülme ihtimali de artmıştır. Antifungal duyarlılık testleri yapılmadan ilaç kullanım sıklığının artışı, bu ilaçlara karşı direnç gelişmesine neden olmuştur ve bu durum alternatif madde arayışını gündeme getirmiştir. Zeolitin antifungal etkinliğinin varlığının araştırılması amacıyla çalışmamızda; protez stomatitli bireylerden elde edilen Candida suşlarının, oral kandidiazis tedavisinde sıklıkla kullanılan flukonazol ve itrakonazole karşı antifungal duyarlılığının belirlenmesi ayrıca; zeolitin yüksek sıcaklık ile suyunun uçurularak birim hacimde etken madde miktarının artışı hedeflenmiş, bu artış ile paralel olarak antifungal etkinliğinin de artış göstereceği hipotezi öngörülmüştür. Bu amaç ile 25 µm boyutlarındaki doğal zeolit minerali 3 saat süreyle 100°C, 200°C ve 400°C olmak üzere üç farklı ısıl işleme tabi tutulmuş ve böylece üç farklı tip zeolit elde edilmiştir. Zeolitin 3 farklı formdaki tozlarının RPMI 1640 besiyerinde aseptik koşullarda 200000µg/ml-98µg/ml'lik son konsantrasyon aralığı kullanılarak antifungal aktivitesi araştırılmıştır. Herhangi bir antifungal aktivitenin gözlenmemesi nedeniyle, zeolitin antifungal etkinliğinin bulunmadığını doğrulamak amacıyla tüm kuyucuklardan pipetle 1'er µl'lik hacim alınarak 1/1000 oranında %0.85'lik tuzlu su ile seyreltilmiş, SDA besiyerlerine ekim yapılmıştır. İnkübasyon süresi sonunda meydana gelen üremeler değerlendirilmiştir.Yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda, gümüş katkısı olmadan zeolitin herhangi bir antifungal aktivitesinin olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte zeolitin yüksek iyon alışveriş kapasitesi ve boşluk sistemlerinin olması, bu boşluklara sığabilecek büyüklükte olan gaz ve sıvı molekülleriyle doldurulabilir olması gibi özellikleri nedeniyle iyi bir taşıyıcı molekül olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, it has been observed that increase in drug use for several reasons has also increased the opportunistic infections. Increased frequency of drug use without antifungal susceptibility testing led developing resistance to these drugs and this situation has brought the search for alternative substances forward.In our study to investigate the presence of zeolitin antifungal activity; determination of antifungal susceptibility of Candida strains obtained from prosthetic stomatitis patients against fluconazole and itraconazole which are frequently used in oral candidiasis treatment furthermore; it is aimed to increase the amount of active substance per unit volume by blowing water with high temperature of zeolite, the hypothesis that antifungal activity will also increase in parallel with this increase is predicted. For this purpose, natural zeolite minerals with a size of 25 μm were subjected to three different heat treatments for 3 hours at 100°C, 200°C and 400°C, therefore three different types of zeolites were obtained. Antifungal activity of zeolites that was in 3 different types in a powder form were investigated in aseptic conditions in RPMI 1640 medium using the final concentration range of 200000μg / ml-98μg / ml. In order to confirm the absence of zeolite antifungal activity due to the absence of any antifungal activity, were diluted with 0.85% saline in 1/1000 volume by taking a 1 μl aliquot from all wells by pipetting and seeded on SDA medium. At the end of the incubation period, reproduction that occurred during this period was assessed. As a result of the conducted laboratory studies, it was determined that without silver addition no antifungal activity of the zeolite was found. However, it is thought that zeolite can be used as a good carrier molecule because of its high ion exchange capacity and its ability to be filled with gaseous and liquid molecules which are large enough to fit in these gaps.