İzmir-Çiğli atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurunun aerobik stabilizasyon yöntemiyle kompostlaştırılmasında farklı dolgu materyallerinin incelenmesi
Investigations of different bulking agents for aerobic stabilization process of İzmir-Çiğli wastewater treatment plant sludge
- Tez No: 169519
- Danışmanlar: PROF.DR. RENGİN ELTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Evsel arıtma çamuru, aerobik-termorilik stabilizasyon, komposüama, zeolit, bira posası, yeşil alan atıkları, Sewage sludge, composting, aerobic-thermophilic stabilization, zeolite, beer pomace, green waste
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
V ÖZET İZMİR-ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİNDEN ÇIKAN ARITMA ÇAMURUNUN AEROBİK STABİLİZASYON YÖNTEMİYLE KOMPOSTLAŞTIRILMASINDA FARKLI DOLGU MATERYALLERİNİN İNCELENMESİ SEYMAN Niyazi Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rengin ELTEM 16 Aralık 2005, 182 Sayfa Atıksu arıtımında vazgeçilmez bir unsur çamur arıtımıdır. Çamur arıtımı konusunda farklı metotlar loıUanılmaktadır. Bu metotlar iklime, ekonomik olanaklara, ülke standartlarına bağlı olarak değişmektedir. İzmir Atiksu Arıtma Tesisi 2000 yılında faaliyete geçmiş ve şu anda ortalama 600 ton çamur/gün üretmektedir. Tesiste kireçleme ile stabilizasyon uygulanmakta olup, kireçlemenin birçok dezavantajı bulunmaktadır. Ülkemiz koşullarında daha ekonomik ve uygulanabilir alternatif yöntemler geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada ağır metal ve toksik madde içeriği düşük organik madde içeriği yüksek olan bu çamurun aerobik termofilik stabilizasyon yöntemiyle kompostlanması incelenmiştir. Öncelikle, çamur karakterizasyonu yapıldıktan sonra su içeriği oldukça yüksek olan çamurun susuzlaşürılması için güneşte kurutma ve adsorban olarak zeolit ilave edilerek iki farklı yöntem denenmiştir. Ayrıca kompostlama çalışmasında kullanılacak olan doğal zeolitin antimikrobiyal etkisi olup olmadığı da belirlenmiştir. Daha sonra kompostlamaVI çalışmalarında dolgu materyali olarak bölgemizde bol ve sürekli olarak bulunan agroendüstriyel atıklardan bira posası ve şehir yeşil alanlarından biçilmiş çim ile ülkemizde yaygın olarak bulunan zeolit (klinoptilolit)'in kullamlabilirliği araştuılmıştır. Bu dolgu materyalleri kullanılarak farklı kombinasyonlarda hazırlanan kompost yığınlarında günlük olarak sıcaklık, kuru madde ve organik madde değişimleri izlenmiştir. Aerobik termofilik stabilizasyonun gerçekleştiği yığınlarda denemenin başlangıç ve bitiminde amonyum azotu (NH4-N), nitrat azotu (NO3-N), toplam azot (T-N) ve toplam fosfor (T-P), potasyum, çinko, balar, arsenik, T-krom, nikel ve kurşun değerleri de ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda, ham çamurdaki nem içeriğinin güneşte kurutma yöntemiyle etkin bir şekilde giderilemediği buna karşılık; %15-16 başlangıç KM oranındaki çamura %15, %20 ve %25 zeolit ilavesinde KM oranının sırasıyla %25-27, %27-30 ve %30-34'lere çıktığı saptanmıştır. Ayrıca doğal zeolitin antibakteriyal ve antifungal aktiviteye sahip olmadığı belirlenmiştir. Doğal zeolitin tek basma arıtma çamuru stabilizasyon materyali olamayacağı buna karşılık bira posası ile arıtma çamurunun kompost oluşumu sağladığı saptanmıştır. Çim ilavesi ise kompost sürecinde olumlu katkıda bulunmuştur. Kompost prosesine doğal zeolitin ilavesi ile organik madde giderimi artmıştır. Kompostlama çalışmalannda en iyi organik madde giderimi deneme 6, 7 ve 8'de tekrarlanan, bira posası;çim;çamur;zeolit (8/8/4/1) (v/v/v/v) içeren kompozisyonla sağlanmıştır.Bu üç denemede organik madde giderimi %29,%32 ve %38 arasında olmuştur. En iyi sonuç deneme 8'de % 32-38 oranında kuru maddeye sahip statik yığında; sıcaklık 4. günde maksimum 62 °C'ye yükselmiş, toplam 10 gün boyunca 55°C ve üzerinde sıcaklık sürdürülmüştür. Kompost kanşnmnda 21 günün sonunda %38 oranında organik madde giderimi sağlanmıştır.vn Bu çalışma sonucunda doğal zeolitin organik madde ayrışımında katalizör olarak çalıştığı ve arıtma çamurunda bulunan ağır metallerin giderimine katkıda bulunduğu saptanmıştır. Doğal zeolit yardımıyla kompostiaştırmanın çamur stabilizasyonu açısmdan ülkemiz şartlarında uygun bir alternatif olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DC ABSTRACT INVESTIGATIONS OF DIFFERENT BULKING AGENTS FOR AEROBIC STABILISATION PROCESS OF İZMİR-Çİ?Lİ WASTEWATER TREATMENT PLANT SLUDGE SEYMAN Niyazi Msc in Bioengineering Department Supervisor: Prof. Dr. Rengin ELTEM 16th December 2005, 182 Pages Sludge treatment is an indispensable component of waste water treatment plants. Depending upon the climate, economical conditions and compliance with the environmental regulations of the country, various methods are in use for the purpose of sludge treatment. Mucipal waste water treatment plant in Izmir city was established in 2000 and currently 600 tons of dry sludge on the average is produced on daily basis. The current sludge stabilization method is to condition the excess sludge with lime, which has many disadvantages. Therefore, searching economically viable and ecologically acceptable alternative disposal methods are crucial and became a driving force for this thesis study. In this study, a review of aerobic thermophilic stabilization methods, namely thermophilic composting, was presented. In the first part of the study, two different methods for the purpose of lowering the water content of the organic material used in this study was assessed. For this purpose, sun drying and mixing the organic material with natural zeolite was applied. Having characterized the organic material used during composting study, antimicrobial effect of natural zeolite, which is abundantly available in ourX country, was also determined. In conclusion, it was demonstrated that use of natural zeolite and beer pomace is possible or co-composting of municipal waste water treatment plant sludges. In this study, the effect of various filling materials on compost quality was investigated and for this purpose, some operational parameters such as daily temperature, dry matter and organic content were monitored at predetermined intervals. In addition, ammonium nitrogen,(NH4-N), nitrate nitrogen (N03-N)5 total nitrogen (Tot-N) and total phosphorus (Tot-P), potassium, zinc, copper, arsenic, total chrome, nickel and lead were analyzed. It was determined that the moisture content of the raw sludge had a negative effect on composting and therefore natural zeolite at varying amounts (volumetrically 15%, 20% and 25%, respectively) was used to adjust the moisture content of the piles and thereby the dry matter which was around 15- 16% was correspondingly increased up to 25-27%, 27-30% and 30-34%. Furthermore, it was determined that natural zeolite had no antibacterial or antifungal effect It was determined that natural zeolite alone cannot be used as stabilizing agent,but its main function was to enable the composting process, especially when used with beer processing residues (beer pomace). It was observed that the addition of grass positively affected the composting process. The addition of natural zeolite resulted in increased reduction of organic material. During the composting experiments, the best organic material reduction was achieved by raw material combination of beer pomace; grass; sludge; zeolite (8/8/4/1) (v/v/v/v). The organic material reduction was found to be 29%, 32% and 38% in those three trials, respectively. The best result was obtained in trial #8 which used an intial dry matter content of 32-38%, in thisXI experiment, temperature rose to a maximum of 62°C in 4 days and temperature was maintained at 55°C for at least 10 days. At the end of 21 days of experimental period, an organic material reduction of 38% was achieved. As a result, it was concluded that natural zeolite functioned as catalyst in the decomposition of organic material and contributed to the removal of heavy metals available in treatment sludge. As a final remark it could be said that natural zeolite is a suitable alternative filling material for composting purpose considering our country's conditions.