Diz ekleminin anatomik varyasyonlarının diz önü ağrısı sendromu ile ilişkisi
The relation between anatomic variation of knee joint and anterior knee pain syndrome
- Tez No: 493517
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HASAN TATARİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Patellofemoral ağrı sendromu, tibial slop, diz önü ağrısı, Patellofemoral pain syndrome, tibial slope, anterior knee pain
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve amaç PFAS patellofemoral eklem reaksiyon kuvvetlerinin artmış olduğu aktivitelerle ortaya çıkan, diz önü ağrı yakınması olarak tanımlanmaktadır. Yaptığımız çalışmada radyolojik olarak ölçülebilen anatomik değişikliklerin PFAS üzerinde etkisine bakılmıştır. Değerlendirme için modifiye Lysholm skorlama tablosu kullanılmıştır. Hastalar ve yöntem Bu çalışmadaki araştırma grubu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı polikliniğine altı aydan daha uzun süreli diz ön ağrısı yakınmasıyla 1 Ocak 2017 ile 30 Haziran 2017 tarihleri arasında başvuran hastalardan oluşmaktadır. Ek patolojilerin eşlik ettiği hastaların ekarte edilmesinden sonra çalışma 90 hasta üzerinden yürütülmüştür. PFAS tanısı konulan 103 diz araştırma, şikâyeti olmayan 77 diz ise kontrol grubu olarak iki grup üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Bulgular Yapılan ölçümlerde ölçülen tibial slop açıları çalışma grubu dizlerde 80,04 (71,70-81,80). Kontrol grubu dizlerde ise ortalama 80,97 (70,7- 85,5) olarak saptanmıştır. İnsall-Salvati indeksi çalışma grubunda 1,17 (0,68-1,78), kontrol grubunda 1,165 (0,71-1,58), Caton-Deschamps indeksi 1,11 (0,59-1,76) kontrol grubunda 1,07 (0,72-1,6) olarak görülmüştür. Sulkus açısı çalışma grubunda 129,44º (110º -143,1º), kontrol grubunda 130,05º (114,8º-143,3º) olarak görülmüştür. Değerlendirilen parametrelerden sadece yaş ile modifiye Lysholm skoru arasında negatif korelasyon saptanmış olup (Spearman Rho 0,32) p 0,001 olarak görülmüştür. Sonuç Tibial slop, İnsall-Salvati indeksi, Caton Deschamps indeksi ve sulkus açısının PFAS üzerinde etkisi görülmemektedir. PFAS sadece bir nedene bağlı olmaksızın multifaktöriyel bir hastalıktır. Tanı konulması tek bir muayene parametresi üzerinden değil kombine şekilde değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
PFPS is defined as anterior knee pain that is arisen from the activities increasing with patellofemoral joint reaction forces. In our studies, the effect of anatomic changes that can be measured radiologically over PFPS have been examined. Lysholm modified score table will be used for evaluation. Patients and methods Our research consists of the patients who applied the clinics of Dokuz Eylül University Hospital, department of orthopedics and traumatology with the complaints of anterior knee pain for over six months between the dates of 1st January 2017 and 30th June 2017. This study was carried on with 90 patients after the patients were eliminated who were accompanied with extra pathology. The evaluation was carried out with two groups of knees of the patients, the research group with 103 knees diagnosed as PFAS, and the control group with 77 knees those didn't have any complaints. Results It's been determined in the measurments that tibial slope angles are 80,04 (71,70-81,80) on research group, and 80,97 (70,7-85,5) on control group on average. It's been determined that Insall-Salvati index is 1,17 (0,68-1,78) on research group, and 1,165 (0,71-1,58) on control group on average. Caton-Deschamps index has been observed as 1,11 (0,59-1,76) on research group, and 1,07(0,72-1,6) on control group on average. Sulcus angles has been observed as 129,44º (110º-143,1º) on research group, and 130,05º (114,8º-143,3º) on control group on average. It's been determined a negative correlation only between the age and modified Lysholm score among measured parameters Spearman Rho -0,32 and p 0,001. Conclusion There haven't been any effects caused by tibial slope, insall salvati index, caton deschamps index and sulkus angles for PFAS detected so far. PFAS is a multifactorial disease without a reason. To diagnose it, it must be evaluated in combination instead of only one examination parameter.