Gebeliğin değişik dönemlerinde cinsel aktiviteyi etkileyen faktörler ve bunun hayat kalitesi üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of sexual activity in the differential perceptions of the pregnancy on the quality of the factors and their quality of life
- Tez No: 493532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA BEYAZİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, gebelik, hayat kalitesi, cinsel işlev bozukluğu, Sexuality, pregnancy, quality of life, sexual dysfunction (sexual function disorder)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Gebelik, vücutta fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin görüldüğü özel bir süreçtir. Gebelik süresince cinsellikle ilgili yaşanan sorunlar gebelik trimesterlerine bağlı değişiklikler göstermektedir. Bu çalışmada gebelik süresince yaşanan cinsel işlevdeki değişimleri trimesterlere göre dağılımını ve bu fonksiyon bozukluklarının hayat kalitesi üzerine etkilerini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı gebe polikliniğinde takip edilen gebelerin cinsel yaşamlarının ve bunu etkileyen etmenlerin incelenmesi amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışmaya kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde Haziran 2017 ile Temmuz 2017 tarihleri arasında takiplere gelen 300 gebe kadın dahil edildi. Gebe kadınlara demografik bilgilerinin belirlendiği bir form ve gebelikte cinsel fonksiyonların düzeyini belirlemeye (Female Sexual Function Index: FSFI) yönelik ve gebelikteki cinsel yaşamın kalitesini (Cinsel Yaşam Kalite Ölçeği Kadın: CYKÖ-K) belirlemeye yönelik iki adet anket ve demografik veri formu uygulandı. Bulgular: Her üç trimester FSFI ve CYKÖ skorlarına göre değerlendirildiklerinde gebelik sırasında CYKÖ'de 2. trimester skorların 1. trimesterden yüksek olduğu saptandı (p=0.005). Trimesterler arasında total FSFI skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu ve aynı zamanda en yüksek skor ikinci trimesterde idi (p=0.048). FSFI alt başlıkları kendi içlerinde değerlendirildiklerinde lubrikasyon skoru ikinci trimesterde birinci trimester ile kıyaslandığında daha yüksek idi (p=0.009). Cinsel başarı ikinci trimester skoru birinci trimester skorundan daha yüksek idi (p=0.014). Sonuç: Bu çalışmada gebelikteki cinsel fonksiyonlardaki düşüş ve özellikle de trimesterler arası cinsel fonksiyonlardaki dalgalanma genel literatür verileriyle uyumlu olarak saptandı. Sağlık çalışanlarının, gebelikteki cinsel hayat ve cinsel problemler açısından daha dikkatli olmaları, gerektiğinde hastaları doğru bir şekilde yönlendirmeleri son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pregnancy is a special period in which physiological and psychological changes are observed in the body. Sexuality related problems exhibits significant changes during pregnancy. In this study, we aimed to determine the distribution of changes in sexual behaviour in pregnancy according to the pregnancy trimesters and to determine the effects of these dysfunctions on the quality of life. Methods: This study was performed cross-sectionally in order to investigate the sexual life of pregnant women during the pregnancy and the factors that affects sexual function in women who admitted to Department of Obstetrics and Gynecology of Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ) University Medicine Faculty. The study included 300 pregnant women that were followed in our gynecology and obstetric clinic between June 2017 and July 2017. Demographic data form and two questionnaires were applied to pregnant women. One of the questionnaires was aimed at determine the sexual function of pregnant (Female Sexual Function Index: FSFI) and the other was aimed to determine the quality of sexual life in pregnancy questionnaire female (Sexual Quality of Life Questionnaire-Female: SQoL-F). Results: SQoL-F scores were found to be higher in second trimester compared with first trimester (p=0.005).According to FSFI scores, a statistically significant difference was observed between all three trimesters and the highest score was found in second trimester (p=0.048). Subgroups of FSFI scores were also evaluated separately and lubrication scores were found to be elevated in second trimester compared to other trimesters (p=0.009). Moreover sexual success score in second trimester was found to be higher compared to first trimester (p=0.014). Conclusion: In this study, we observed a significant decrease in sexual function in pregnancy and sexual function fluctuations during pregnancy trimesters which is comparable with literature data. It is very important for health professionals to be more susceptive in terms of sexual life and sexual problems in pregnancy and to guide their patients in the right way when necessary.