Tedarik zinciri ağında çapraz yükleme probleminin farklı sezgiseller geliştirilerek incelenmesi
Analyzing of crossdocking application at supply chain network by developing different heuristic methods
  1. Tez No: 493599
  2. Yazar: HALİME SOMTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çapraz Sevkiyat, Tedarik zinciri yönetimi, Yapay Arı Kolonisi Algoritması, Sezgisel Yaklaşım, Supply chain management, Crossdocking, Artificial Bee Colony Algorithm, Heuristic Approach
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tedarik zinciri yönetimi, müşteri ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmek için hammadde tedarikçisinden, nihai ürünün müşteriye ulaştırılmasına kadar geçen süreçteki, depolama, süreç bilgi akışı, taşıma, üretici varsa ara ürün üretme prosesleri gibi tüm işlemlerin uygulanma ve kontrol edilme sürecidir. Çapraz sevkiyat merkezleri, depolardaki uzun süreli depolama işlemlerinin ve çoğu depolama operasyonlarının ortadan kalkmasını sağlar. Çapraz sevkiyat merkezlerinde ürünler 24 saatten az süre kalıp, gidecekleri yere taşınmak üzere sevkiyat kamyonlarına yüklenirler. Çapraz sevkiyat, depolama maliyetlerini elimine eden ve ürün akışına hız kazandıran bir depolama stratejisidir. Çalışmada, çapraz sevkiyat merkezini içeren bir sistemde, maliyetlerin büyük kısmını oluşturan kamyon değiştirme ve ürün taşıma maliyetlerini azaltmak için kamyon çizelgeleme ve araç rotalama içeren bir problemle için bütünleşik bir model oluşturulmuştur. Maliyeti minimize eden kabul kamyonu-sevkiyat kamyonu eşleşmesi ve sevkiyat kamyonlarının müşterilere ürün taşıma rotasının bulunması amaçlanmıştır. Bunun için çalışmada, karma tamsayılı LP yöntemi, Yapay Arı Kolonisi Algoritması ve oluşturulan çeşitli sezgisel yöntemlerle sonuçlar bulunup karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Supply chain management is the process of applying and controlling all processes such as storage, process information flow, transportation, producers and production processes, from the raw material supplier to the delivery to the final products to the customer in order to meet customer needs in a timely manner. Crossdocking centers allow to eliminating long-term warehousing and a lot of storage operations in the warehouse. In crossdocking centers, products stay for less than 24 hours and are loaded on shipping trucks to be transported to their destinations. Crossdocking is a storage strategy that eliminates storage costs and speeds product flow. In this study, an integrated model was created for a problem involving truck scheduling and vehicle routing to reduce truck replacement and product transportation costs, which account for a large portion of costs. It is aimed to minimize the cost of the receiving truck-shipment truck pairing and the transportation of the products to the customers from the shipping trucks. Therefore, in this study, mixed-integer programming, Artificial Bee Colony Algorithm and various heuristic approaches were analyzed and all method's results are compared.