Yargıcın yorum yöntemleri ve hukuk devleti
Interpretation methods of the judge and the rule of law
  1. Tez No: 493952
  2. Yazar: MERVE BURCU GİŞİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYDİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk Devleti, Yorum Yöntemleri ve Kuralları, Hukukta Akıl Yürütme, The Rule of Law, Interpretation Methods and Rules, Reasoning in Law
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hukuk devleti, en genel anlamıyla, devletin hukuk yoluyla yönetimini, devlet gücünün sınırlandırılmasını ifade eder. Hukuk devletinde hukuk kurallarının eşit bir şekilde tarafsız ve adil olarak uygulanması gerekir. Bu ise bağımsız ve tarafsız yargıyı gerekli kılar. Bir hukuk uygulayıcısı olarak yargıçların, hukuk veya kanun metinlerini tarafsızca ve adil bir şekilde yorumlaması ve uygulaması gerekir. Çünkü objektif hukuk kuralları, yorumlanarak ve uygulamayla gerçek anlamını bulmaktadır. Bu noktada yargının üstlendiği rol önemlidir. Objektif hukuk kurallarının somut uyuşmazlıklara uyarlanması sırasında yorumsal faaliyet kaçınılmazdır. Ancak yorum, kuralsız ve keyfi bir iş değildir. Yorum faaliyeti dürüstlük gerektirir. Bu bakımdan uyuşmazlıkların çözümünde, yargının belirli ve doğru yöntem, kural ve ilkeler çerçevesinde kanun metinlerini ve hukuk kurallarını yorumlayarak somut olaylara uyarlaması gerekir. Fakat bu noktada yargı yetkileri dışına çıkmamalı, kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal etmemelidir. Objektif nitelikteki hukuk metinlerinin doğru yorum yöntemleriyle belirli kurallar ve ilkeler çerçevesinde anlamlandırılması, hukuk devleti ilkesinin yerleşmesine ve kişilerin hukuka güven duymasına katkı sağlayacak ve dava konusu somut uyuşmazlıklarda öngörülebilir bir şekilde belirli sonuçların ve hükümlerin verileceği beklentisini karşılayacaktır. Bu bakımdan, yorum ve uygulamasında keyfilik önlenebilecek, kişilerin hukuka güveni ve öngörülebilirlik tesis edilebilecektir. Bu kapsamda tez ile, hukuk devleti kavramı, kökenleri ve gelişimi ile hukuk metinlerinin anlamlandırılmasında başvurulan yorum yöntem, ilke ve kurallarının incelenmesi ve bu yöntem ve ilkelerin hukuka olan güveni sağlaması açısından öneminin vurgulanması amaçlanmıştır. Bu bakış açısıyla tezde, yargı kararlarından örnekler verilmiş ve kararlarda başvurulan yöntemler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rule of law, in the most general sense, refers to govern the state under law and to constrain government powers. The rule of law requires that legal rules should be enforced impartially and equally. This requires impartial and independent judiciary. As a practitioner of law, the Judges must interpret and implement the law or the texts of law fairly and impartially. Because objective legal rules can find their core meaning by interpreting and applying. At this point, the role of Judiciary is vital. During applying objective legal rules to disputes, interpretive activity is unavoidable. However, interpretation is not an irregular and arbitrary task. Interpratation activity requires honesty. In this respect, in resolving disputes, the judiciary should adapt legal texts to cases by interpreting the text of law and legal rules within the framework of certain, and accurate methods, rules and principles. But at this point, the judiciary should not exceed its authorization and violated the principle of separation of powers. Giving meaning to objective legal texts by using accurate interpretation methods within the framework of specific rules and principles contributes to establishment of the rule of law and individuals' confidence in law. Moreover, in disputes in the case, the expectation that certain results and decisions will be given in a predictable way can be met. In this regard, arbitrariness in the interpretation and its application can be avoided and individuals' confidence in law and predictability can be established. In this context with this thesis is aimed to analyze the concept of the rule of law, its roots and development and the interpretation methods, principles and rules used in giving the meaning of legal texts and to emphasize the importance of these methods and principles in terms of providing confidence in law. With this perspective in the thesis, examples of judicial decisions is given and the methods used in these decisions is explained.