Ticari iş ve ticari işe bağlanan sonuçlar
Commercial business and commercial business consequences
- Tez No: 493951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticarî iş, ticari işin nitelendirilmesi, ticari sözleşmeler, ticari işe bağlanan sonuçlar, teselsül karinesi, ticari faiz, Commercial affairs, qualification of commercial affairs, commercial contracts, commercial business results, presumption of succession, commercial interest
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu da dikkate alarak hazırladığımız“Ticarî İş ve Ticari İşe Bağlanan Sonuçlar”adlı tez çalışmamız, ticari iş kavramı, ticari işin belirlenmesindeki ölçütler, ticari işin tespiti ve adi işlerden farklı olarak ticari işe bağlanan sonuçların incelenmesini amaçlamaktadır. İki bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde,“Ticari İş”ana başlığı altında, Türk Ticaret Kanununun 3. maddesinde mutlak ve nisbi ticari işlerin ayrımı ve ticari işin tespiti için aranması gereken ölçütler ve Türk Ticaret Kanununun 19. maddesinde yer alan ticari iş karinesi ve taraflardan birisi için ticari olan sözleşmelerde ortaya çıkan ticari işin nitelendirilmesi ve adi işlerden ayırt edilmesi değerlendirilmiştir. Ticari işin tespiti için gerekli ölçütlerin incelenmesinin ardından ise tespit edilen ticari işe uygulanacak hükümlerin adi işlere uygulanan hükümlerden farklı olması sebebi ile ortaya çıkan ticari işlere özgü sonuçlar, ikinci bölümde“Ticarî İşlere Bağlı Sonuçlar”ana başlığı altında incelenerek, TTK m.7'de yer alan müteselsil borçluluk ve kefalet (teselsül karinesi), TTK m.8'de yer alan faiz ve TTK m.6'da yer alan ticari işlerde zamanaşımı alt başlıkları altında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our thesis study titled as“Commercial Business and Commercial Business Consequences”, which we have prepared taking into account the Turkish Commercial Code No. 6102, the Turkish Debt Law No. 6098 and the Law on the Protection of Consumers No. 4077, the concept of commercial business, the criteria for determining commercial business, aims at examining the results connected to commercial business as different. In the first part of our work which consists of two sections, under the heading of“Commercial Business”, the criteria to be sought for discrimination of absolute and proportional commercial affairs in Article 3 of the Turkish Commercial Code and to be required for the determination of commercial business, and the commercial business profit mentioned in Article 19 of the Turkish Commercial Code and one of the parties to distinguish commercial business from commercial activities occurring in commercial contracts. After examining the criteria for the determination of commercial business, the results specific to the commercial business arising from the fact that the provisions to be applied to the commercial business are different from the provisions applied to ordinary business are examined under the main title“Commercial Business Results”the field of joint liability and surety interest in article 8 of the TCC and time limit in commercial transactions in article 6 of the Turkish Commercial Code.