Radikal feminist teori bağlamında miras sorunu: Malatya örneği
The heritage problem of women within the context of radical feminist theory: Malatya sample
  1. Tez No: 494030
  2. Yazar: BETÜL ZAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Radikal Feminizm, Toplumsal Cinsiyet Ayrımı, Miras Sorunu, Ataerkillik, Women, Radical Feminism, Social Sex Discrminitaion, inheritance Problems, Patriarchy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, miras sorunu yaşayan kadınlar örneğinde Türkiye'de kadınların miras paylaşımı konusunda Radikal Feminist Teorinin temel tezini oluşturan ataerkil yapıya boyun eğmeyip bunun sonucunda karşılaştıkları problemler ve bu problemlerle mücadele etme çabalarını, Malatya'da miras sorunu yaşayan 20 kadınla yapılan derinlemesine mülakatlara dayanarak bulmaya çalışmaktır. Bu tez çalışmasında, Radikal feminist teorisinde yer alan ataerkillik kavramı kullanılarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kadınların pek çok konuda olduğu gibi miras konusunda da ikinci plana itilmeleri vurgulanmaya çalışılmıştır. Kadınların mirasta pay alma sürecinde yaşamış oldukları sorunları ele alıp değerlendiren bu çalışmanın, sonraki çalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma, modern dünyada kadınların, ataerkil yapıya boyun eğmeyip miraslarını istemelerine rağmen, bu yapının varlığını sürdürdüğünü ve kadınların haklarını arama sürecinde engellenmesinin devam ettiğini iddia etmektedir. Modern dünyada kadın haklarının tanınması, kadınların özel ve kamu iş alanlarında daha çok yer almasının ve feminist hareketlerin etkisiyle, kadın erkek arasındaki eşitlikte kısmen iyileşme sağlansa da, ataerkil yapının getirmiş olduğu toplumsal cinsiyet ayrımında önemli bir değişim yaşandığı söylenemez. Bu çalışma dahilinde, Malatya'da miras sorunu yaşayan kadınlarla yapılan görüşmeler sonucunda, mirastan pay alma sürecinde ortaya çıkan sorunların ataerkil yapıdan ve mahalle baskısından kaynaklandığı ifade edilebilir. Olayların, kırgınlık- küskünlük, eş ve çocuk baskısı, tehdit, sözlü,fiziksel hatta ekonomik şiddet boyutuna ulaştığı tespit edilmiş ancak kadınların bu noktada yeterli desteği sağlayamadıklarına dair bulgular elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmayla, söz konusu sorunlara yönelik etkili çözümler geliştirilemediği takdirde, kadınların miras sorunlarından kurtulamayacağı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research study aims to determine the problems which the women living in Turkey and who don't bow to the patriarchal structure face in the matter of portion of the inheritance and tehir struggles with those problems through face-to-face intervies (performed thoroughly) with 20 women living in Malatya having inheritance issue. İn this research paper, the term“patriarchy”in radical feminist theory has been used and the women being treated inferior in the matter of inheritance as well as in many other respects due to social gender inequality have been focused on. This paper is thought to contribute to the other papers in in terms of dealing with and evaluate the issues of women facing promblems in the process of getting a share of inheritance. This paper argues that the patriarchal structure continues despite the fact that women now demand inheritance objecting this structure in the contemporary world and women are stil restrained from seeking their own rights. even though partial improvement has been occured in comtemporary world in the matter of equality of women and men with the increase of feminist movements, recognition of women rights and participation of women in both private and govermental sector, it can't be exactly said that an essential change has occured in social sex discrimination derived from patriarchal structure. As a result of intervieews with women going through inheritance problems MAlatya, it can be said that the problems arising in the process of inheritance are derived from patriarchal structure and peer pressure and afterwords. İt has been determined that the events have reached the level of threatening, verbal, physical and even economic violence, offence, resentment, pressure by children of husbands; but it has been found out that women have not yet provided edequate support at his point. As a result, this study, puts forward that the women can not get rid of inheritance problems unless influential solutions ar developed in terms of given issues.