Malatya'da kadın yoksulluğu
Women's poverty in Malatya
  1. Tez No: 494031
  2. Yazar: EDA GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluğun Kadınsılaşması, Kadın Yoksulluğu, Toplumsal Cinsiyet, Yoksulluk Yaklaşımları, Sosyal Dışlanma, Habitus, Sermaye, Poverty, Feminization Of Poverty, Women's Poverty, Gender, Poverty Approaches, Social Exclusion, Habitus, Capital
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsanlık tarihinde her dönem var olmuş toplumsal bir sorun olan yoksulluk, günümüzde de çözülmesi gereken çok boyutlu bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir. Günümüzde birçok insan beslenme, barınma, giyinme ve sağlık ihtiyaçları gibi temel yaşam haklarından mahrum bir şekilde hayatını sürdürmektedir. Bu mahrumiyetler içinde yaşayanların ise, büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Bu çalışma, derinlemesine görüşme yöntemi kullanılan nitel bir araştırmadır. Saha çalışmasında Malatya şehir merkezinde gelir düzeyi düşük hanelerde yaşayan 20 kadın ve gelir düzeyi yüksek hanelerde yaşayan 20 kadın olmak üzere toplam 40 kadın ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde farklı gelir düzeylerine sahip kadınların içinde bulundukları sosyal çevre ile yaşam alanlarına dair birçok unsurun araştırılarak değerlendirilmesi ile kadınların yoksulluktan ne anladıkları, nasıl etkilendikleri ve yoksullukla mücadele yolları açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları, kadınların yoksulluğunun sadece gelir odaklı yoksulluk yaklaşımlarıyla açıklanamadığını göstermektedir. Toplumsal cinsiyet normları etrafında yoksul kadınların eğitim, çalışma, özgürce karar alma gibi hakları kısıtlanmakta, ekonomik olarak da bağımsız hale gelmesi engellenmektedir. Bunlara ek olarak yoksul kadınların toplumda ve ailede ikinci plana itilmeleri ve bu durumu kabullenerek“öğrenilmiş çaresizlik”içerisinde olmaları kadının yoksulluğunu devam ettiren kısır bir döngü haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
As a social problem which has existed in all periods of human history, today, poverty continuous to exist as a multi-dimensional problem which has to be solved. In today's, many people maintain their life without inherent life rights such as nutrition, sheltering, dressing and health care. Among these people who live in lack of these rights, great amount of the population are of women. This study is a qualitative research in which deep interweaving method is used. In the fieldwork of this study, semi-structured interviews were made in Malatya city center with 40 women, 20 of whom live in low-income families and another 20 of whom live in high-income families. During the interviews, by searching for and evaluating the factors about the women's social environments and living quartets, it has been intended to explain what the women understand from poverty, how they are affected from poverty and how they cope with it. Research results indicate that poverty of women cannot be explained with poverty approaches that focus on solely income. Because of the gender norms, poor women have not only been inhibited from their right to education, right to work and right to make a decision freely but also they have been restrained from becoming economically independent. In addition to these, poor women's secondary position in their families and in the society and their learned helplessness attitudes towards this situation cause female poverty become a vicious circle.