Göç olgusunun sosyo ekonomik boyutları: Sivas ili örneği
Socio_economic dimensions of migretion phenemenon: The case of Sivas province
- Tez No: 494093
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ŞAHBUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Nedenleri, Göçün Sonuçları, Sivas, Migration, Reasons for Migration, Results of Migration, Sivas
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Göç, sadece bizim ülkemizde değil; tüm dünya da var olan bir olgudur. Bütün toplumlar da insanlar, farklı nedenlerle, gönüllü yada gönülsüz yer değiştirmek zorunda kalabilmektedirler. Göçün nedenlerini genel olarak itici ve çekici nedenler diye iki kategoriye ayırmak mümkündür. Türkiye'de kırın iticiliği ve kentin çekiciliği göçün nedenleri arasında en fazla görülen sebeplerdir. Türkiye gibi hızlı gelişmelerin ve bunun sonunda değişmelerin yaşandığı bir ülkede nüfus hareketliliğinin olması çok normaldir. Birde bölgeler arası yatırım farklarının olması bazı kentleri cazibe merkezi haline getirmiştir. Kırda yaşanan makineleşme ve toprakların bölünerek ailelerin geçiminin zorlaşması kente doğru bir göç dalgasını oluşturmuştur. Kentte de sanayileşme ile işgücüne ihtiyacın artması göçü hızlandırmıştır. Ancak sanayileşme ile kentleşme maalesef aynı hızda yaşanmamıştır. Bu yüzden gecekondu sorunu yaşanmış, orada yaşayan insanlar siyasetçiler tarafından oy potansiyeli olarak görülmüştür. Bilinçsizce yapılan çoğu göç bireyleri işsizlik yüzünden suça teşkil etmektedir. Çoğu gecekondu mahalleleri suç yuvası haline gelmiş bölgeler olarak bilinmektedir. Aslında karnı aç olan insanı tuzağa çekmek; suç örgütleri tarafından zor değildir. İş bulma umuduyla gelen pek çok genç suç örgütlerine üye olmaktadır. İşsizlik sorununun sonuçları hem ülke için hem de bireyler için ağır olmaktadır. Çeşitli nedenlerle yaşanan göçler, ülkemizde pek çok köyün boşalmasına, işlenen toprakların boş arazilere dönüşmesine neden olmuştur. Köyden kente göçlerin çok yoğun olması üretimin azalmasına neden olmuştur. Bölgeler arasında yatırımların dengesizliğine yol açmıştır. Üç harflik bir kelime olan göç; kapsamı ve sonuçları açısından oldukça geniştir. Ülkeyi ekonomik, politik ve kalkınma yönünden çok fazla etkilemektedir. Bunun yanında aile hayatını, kadının yaşantısına, eğitim ve sağlık alanlarına da etki etmiştir. Sivas'ta ülkemizin en fazla göç veren illerinden biridir. Orta Anadolu'da yer alan ve toprak büyüklüğü bakımından Türkiye'nin ikinci büyük kenti olan Sivas'ta hızlı bir göç dalgası yaşanmış ve yaşanmaya da devam etmektedir. Yapılan bu çalışmada Sivas'ta neden bu kadar hızlı göç verdiği araştırılmış, ilin fiziksel ve sosyo-ekonomik yapısı ortaya konarak göçün yerel halk tarafından nasıl algılandığı saptanmak istenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre yerel halk Sivas'ın en temel sorunu olarak işsizliği ondan sonra da sosyal hayatı görmektedir ve bu sorunlar giderilirse göçün azalacağını düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a phenomenon existing not only in our country but all over the world. People in all societies can have to change their places voluntarily or reluctantly for different reasons. It is possible to split the causes of migration into two categories, generally as repulsive and attractive reasons. Repulsion of the rural area and attractiveness of the urban life are the most common reasons for migration in Turkey. It is very normal for a population to be mobile/active in a country such as Turkey where rapid developments and eventually change are experienced. The regional differences in investment opportunities has made some cities a center of attraction. Mechanization in the rural areas and difficulties in the subsistence of families due to sub-division of agricultural lands have constituted a wave of migration towards urban areas. Industrialization and the need for labor in urban areas accelerated migration as well. However, industrialization and urbanization did not occur at the same speed. This has caused the problem of slums, and the people living there have been seen as potential votes by politicians. Many unconscious migrantions lead the individuals to commit a crime because of unemployment. Many slum areas are known as zones of crime. In fact, it is not difficult for criminal organizations to attract the needy person to their traps. Many young people who migrated with the hope of finding a job become members of criminal organizations. The consequences of the problem of unemployment are heavy for both the country and the individual. Migrations for various reasons have caused many villages to be evacuated and many cultivated lands to turn into waste lands, in our country. The intense migration from villages to cities have led to a decline in production and an investment disequilibrium among regions. Migration, a three-letter word, has a wide range of scope and consequences. It affects the country too much in terms of economy, politics and development. It also affects family life, woman's experience, education and health. Sivas is one of the most emigrant provinces of our country. In Sivas, which is located in Central Anatolia and is the second largest city in Turkey in terms of land size, a rapid migration wave has been experienced and continues to be experienced. In this study, it was sought to find out why Sivas has been experiencing such a rapid migration, and to determine how the migration was perceived by the local people by revealing the physical and socio-economic structure of the province. According to the results of the research, the local people consider unemployment as the most basic problem of Sivas and secondly social life in the city. They also believe that if these problems are solved, the migration will decrease.