Ratlarda sigara kullanımın ortodontik diş hareketine etkisi
The effect of cigarette smoke inhalation on orthodontic tooth movement
  1. Tez No: 494484
  2. Yazar: BURAK GÜLNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSAN İLSAY KARADENİZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Ortodontik Diş Hareketi, Rat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ratlarda Sigara Kullanımının Ortodontik Diş Hareketine Etkisi Bu çalışmanın amacı; sigara kullanımının ortodontik diş hareketi üzerine etkisini ratlar üzerinde incelemektir. Yaşları 4 hafta olan toplam 40 adet erkek Wistar-Albino sıçan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Cerrahi Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilmiştir. Hayvan deney prosedürü ve bakım işlemleri aynı birimde yapılmıştır. Hayvanlar temin edildikten sonra randomize olarak, her grupta 10 adet deney hayvanı olacak şekil dört gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda 9. haftada ölçü alımı dışında işlem uygulanmamıştır. Kuvvet grubunda 9. haftada ölçü alımını takiben ortodontik kuvvet uygulanmıştır. Sigara grubunda 4. haftada günde 3 defa ve her uygulamada 10 adet sigara içirilmek kaydıyla, 13. haftaya kadar sigara içirme işlemi devam ettirilmiştir. Sigara+kuvvet grubunda 4. haftada günde 3 defa ve her uygulamada 10 adet sigara içirilmek kaydıyla, 13. haftaya kadar sigara içirme işlemi devam ettirilmiştir ve 9. haftada ortodontik kuvvet uygulaması başlatılmıştır. 13. hafta sonunda tüm hayvanların sakrifiye edilmelerini takiben diseke edilen maksillaları TRIOS 2014-1 ağız içi tarama cihazı ile taranmıştır. Kuvvet uygulaması öncesi alınan ölçüler de aynı yöntem ile taranarak dijital modeller hazırlanmıştır. Başlangıç ve bitim modelleri üzerinde yapılan dijital ölçümlerden elde edilen veriler istatistiksel olarak yorumlanmıştır. Gruplar arası incelemede işlem yapılan tarafta ortalama ortodontik diş hareketi ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p0.05). Sonuç olarak, ratlarda sigara uygulamasının ortodontik diş hareketi üzerinde etkisinin var olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effects Of Cigarette Smoke Inhalation On Orthodontic Tooth Movement Aim of this study was to investigate the effect of cigarette smoke inhalation on orthodontic tooth movement in rats. Forty male Wistar-Albino rats, all aged 4 weeks, obtained from Karadeniz Technical University Surgical Research and Practice Center, as well as experimental procedures and animal care operations were conducted on the same center. We have seperated experimental animals into 4 groups randomly, all groups were including 10 animals. On control group, dental impressions were taken on 9th week, no further procedures applied. On force group, orthodontic force was applied after dental impression on 9th week. On cigarette group, inhalation procedure was started on 4th week. Inhalation procedure includes smoking of 10 cigarettes per time and 3 times per day. We have continued smoking procedure till 13th week. On cigarette and force group inhalation procedure was started on 4th week. Inhalation procedure includes smoking of 10 cigarettes per time and 3 times per day. We have continued smoking procedure till 13th week. On the 9th week, orthodontic force have been applied on this group until 13th week. At the end of the experimental period, all animals were sacrificed. Maxillas were isolated. Isolated maxillas and dental impressions were scanned with TRIOS 2014-1 intraoral scanning device and digital models were obtained. The data obtained from the digital measurements on the start and final models are statistically interpreted.