Yeterlik kazanma ölçeği'nin geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
Investigation of validity and reliability of ascent to competence scale
  1. Tez No: 494662
  2. Yazar: ÖZGE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLAY ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yeterlik, Ölçek, Geçerlik, Güvenirlik, Competence, Scale, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
YETERLİK KAZANMA ÖLÇEĞİ'NİN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Metodolojik çalışma, Michelle Mc Coy ve arkadaşları (2011) tarafından geliştirilen Yeterlik Kazanma Ölçeği'ni (Ascent to Competence Scale) Türkçe'ye uyarlamak üzere geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 504 öğrenci ile yüzyüze görüşülerek Kasım 2016-Eylül 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler Yeterlik Kazanma Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin geçerliğinin değerlendirilmesinde dil geçerliği, kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve güvenirliğin değerlendirmesinde ise iç tutarlılık ve test tekrar test analizi kullanılmıştır. Yeterlik Kazanma Ölçeği'nin dil geçerliği için Türkçe'ye çevirisi ve geri çevirisi yapılmıştır. Kapsam geçerliğinin sağlanmasında 10 uzman görüşüne başvurulmuştur. Kapsam Geçerlik İndeksi .972 bulunmuştur. Yapı geçerliğinin sağlanmasında Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Rasch Analizi kullanılmıştır. Yapılan bu analizde Yeterlik Kazanma Ölçeğin'de uyum indeksleri, x^2=2781,29, χ2/sd=3,09, AGFI=0,94, GFI=0,91, RMSA=0,08, SRMR=0,05 olarak bulunmuştur. Ölçeğin bütün maddelerin uyum değerleri Rasch modelinin beklenen sınırları içinde bulunmuştur. Güvenirliğin sağlanmasında ölçeğin genelinin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı .955 olarak bulunmuştur. Ölçeğin zamana göre değişmezliğini değerlendirmek için üç hafta ara ile yapılan test tekrar test analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Bu analize göre yüksek düzeyde, pozitif, anlamlı bir uyum olduğu belirlenmiştir (r=.70). Sonuç olarak "Yeterlik Kazanma Ölçeği, orijinal ölçekle benzer bir yapıya sahip ve Türk toplumu için geçerli ve güvenilir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF VALIDITY AND RELIABILITY OF ASCENT TO COMPETENCE SCALE This methodological study; was performed in order to determine the validity and reliability of the Ascent to Competence Scale developed by Michelle Mc Coy and her colleagues (2011) as adapted to Turkish society. The research was carried out by face to face interview between November 2016 and September 2017 with 504 students studying at Ege University Faculty of Nursing. The data were collected using the Ascent to Competence Scale. Language validity, content validity and construct validity were used in evaluation of the validity of research data, and internal consistency and test retest analysis were used in evaluation of the reliability of the data. Turkish translation and back translation was mad efor the language validity the Ascent to Competence Scale and ten experts were consulted to ensure content validity of the scale. The Content Validity Index was found to be .972. Confirmatory Factor Analysis and Rasch Analysis was used to define Construct Validity. In this analysis, it was found that conformity indices in the Ascent to Competence Scale were x^2=2781,29, χ2/sd=3,09, AGFI=0,94, GFI=0,91, RMSA=0,08, SRMR=0,05. The conformity values of all the items of the scale were found within the expected limits of the Rasch model. The Cronbach's Alpha reliability coefficient was found to be .955 for the scale. The Pearson Moments Multiplication Correlation Coefficient was examined to assess the stability of the scale over time in test retest analysis carried out at an interval of three weeks. In this analysis a high level positive significant correlation,was determined (r = .70). In conclusion, the Ascent to Competence Scale has a similar construction to the original scale and is a valid and reliable measuring instrument forTurkish society.