Samsun ili Terme ilçesinde organik ve konvansiyonel fındık üreticilerinin çeşitli göstergeler bakımından karşılaştırılması
Comparisaon of convantional and organic hazelnut farmers regarding various indicators in terme district of Samsun province, Turkey
  1. Tez No: 494827
  2. Yazar: AYŞE GÜL TUNÇER ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fındık, Organik Tarım, Organik Fındık, Konvansiyonel Fındık, Tarımsal Yayım, Yeniliklerin Yayılması, Yeniliklerin Benimsenmesi, Hazelnut, Organic Farming, Organic Hazelnut, Conventional Hazelnut, Agricultural Extension, Diffusion of Innovations, Adoption of Innovations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yeryüzünde kaynakların kıt, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması sebebi ile mevcut kaynakların kullanımında sürdürülebilirlik önemlidir. İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları en temel gereksinim olan gıda üretimini sağlayan tarımsal faaliyetlerin gerek insan sağlığı açısından gerekse üretimin sürdürülebilirliğinin devamı bakımından mümkün olduğunca en doğal yollarla yapılması önemlidir. Organik tarım bu amaca hizmet eden metotlardan biridir. Araştırmanın genel amacı Samsun İli Terme İlçesinde organik ve konvansiyonel fındık üreten çiftçilerin çeşitli göstergeler bakımından karşılaştırılmasıdır. Daha spesifik olarak araştırmanın bütüncül amaçları şunlardır: (1) Terme İlçesinde organik ve konvansiyonel fındık üretimi yapan çiftçileri belirlemek; (2) çiftçilerin sosyoekonomik özelliklerini belirlemek ve karşılaştırmak; (3) çiftçilerin iletişim davranışlarını belirlemek ve karşılaştırmak; (4) çiftçilerin yakın ve uzak çevre ile olan ilişkilerini belirlemek ve karşılaştırmak; (5) çiftçilerin işletmelerinde yer verdikleri çeşitli kültürel uygulamaları belirlemek ve karşılaştırmak; (6) çiftçileri fındık üretimi ve pazarlama ile ilgili konularda karşılaştırmak ve (7) organik ve konvansiyonel fındık üretimi yapan çiftçilere verilen yayım hizmetlerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. Araştırmanın katılımcıları ilçede tabakalı örneklem ile çekilen 42 organik ve 56 konvansiyonel fındık üreticileridir. Veriler bu iki grup çiftçi ile yüz yüze yapılan anketlerle toplanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare bağımsızlık testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre organik fındık tarımı yapan çiftçilerin konvansiyonel fındık üreticilerine göre daha bilinçli tarım yaptıkları, daha iyi örgütlendikleri ve üretici örgütlerinden tarımsal üretim ve pazarlama konularında daha çok yararlandıkları anlaşılmıştır. Organik üreticiler ihtiyaç duydukları tarımsal yayım hizmetlerini düzenli olarak Organik Fındık Üreticiler Birliği'nden alırken, konvansiyonel üreticiler daha çok Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilçe müdürlüğü ve diğer kuruluşlardan yararlanmaktadır. Bölgede organik fındık üretiminin artırılabilmesi için üretilen ürünün değer fiyattan satılması ve organik fındık üretiminin fındık üreticileri arasında yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainability use of the available resources is very important since resources in the globe are limited in amount and the needs of human being are endless. Food products are the basic requirement that people need to survive. It is important that the agricultural activities that provide food production should be done in the most natural ways as far as human health and sustainability of the production is concerned. Organic farming is one of the methods that serve this purpose. The primary purpose of this study was to compare organic and conventional hazelnut farmers regarding various indicators in Terme district of Samsun province. More specifically this study was initiated to (1) determine organic and conventional farmers in Terme district; (2) to determine and compare socioeconomic characteristics; (3) to determine and compare communication behaviors of the farmers; (4) to determine and compare the relationships of farmers with their closed and far environment; (5) to identify and compare various cultural practices applied at farm level; (6) to compare farmers in the subjects regarding hazelnut production and marketing; and (7) to determine and compare extension methods provided to organic and conventional hazelnut farmers. Two stratified samples of 56 conventional and 42 organic hazelnut producing farmers from Terme district of Samsun province were the participants of this study. Information was provided by administering a questionnaire filled during the face-to-face interviews conducted with each individual farmer. Descriptive statistics and Chi-square test of independency was used to analyze data. Research results showed that organic farmers were more conscious about farming techniques, they were members of farmers organizations, and these organizations made it possible for them to utilize more systematic extension services about farming and marketing. While organic farmers receive agricultural extension services mostly from the Organic Hazelnut Producers' Union conventional farmers receives these services for the district directorate of the Ministry of Food Agriculture and Livestock and other institutions. It was recommended by this study that in order to increase organic hazelnut production in the region, the produced products must be sold at a reasonable price and this perception must be adopted by the hazelnut producers in the region.