Zeytin atığının arıtma çamuru ile karıştırılıp kurutulması ve peletlenerek yakılmasından oluşan külün inşaat malzemesi olarak değerlendirme olanaklarının incelenmesi
A research on the possibility of usage of ash as a building material which is formed by mixing olive waste with sewage sludge and burning in pellet form
- Tez No: 495223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, zeytin atığı, güneşte kurutma, alternatif enerji, pelet mekanik özellikleri, Sewage sludge, olive waste, solar drying, alternative energy, co-pelletization mechanical properties
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Aydın ilinde önemli bir tarımsal ve çevre sorunu olan zeytin atığı ve atık çamurunun birlikte alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Diğer taraftan ikincil amaç olarak bu materyalin yanmasından sonra oluşan külün, içeriğinden dolayı toprağa ve topraktan su kaynaklarına geçişine engel olmak amacıyla, inşaat malzemesi olarak değerlendirilebilmesi olanaklarının belirlenmesi için de yapılmıştır. Çalışmada Aydın il sınırları içerisinde ki atık su arıtma tesisinden elde edilen arıtma çamuru kullanıldı. Arıtma çamurunun enerji değerini arttırmak için farklı oranlarda tarımsal ikincil ürün olan zeytin atığı ilave edilerek homojen karışımlar hazırlanmıştır. Daha sonra hazırlanan numunelerin bünyesinde bulunan yüksek nem içeriklerinin düşürülmesi amacı ile açık havada güneşte kurutma uygulanmıştır ve kurutma verimliliği değerlendirilerek alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Materyalin taşımaya uygunluğu ise peletlenip kurutulduktan sonra; su emme gibi mekanik test uygulanarak kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study there is investigated about possibilities of alternative energy usage together of olive waste and sewage sludge, which become problem for agriculture and environment in Aydın province. On the other side the aim of this study is to determine the possibility of application of waste's ashes in construction materials to avoid negative impact of contamination of danger content to ground and water resources. In this study is used sewage sludge of wastewater treatment which is located in Aydın municipality. In order to increase the energy value of sewage sludge, the homogeneous mixture is prepared by adding different ratios of olive waste that is the secondary agricultural products. After that under open air condition drying process was applied to prepared samples for reducing the high moisture content in the structure. Drying efficiency and the usability for alternative energy sources has been investigated. The suitability of the material for transport condition was tested by some mechanical property; like water absorbability of pellets.