Keson tipi dalgakıranların sismik davranışı
Seismic behaviour of caisson type breakwaters
- Tez No: 495290
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayan blok analizi, keson tipi dalgakıranlar, sarsma tankı, Sliding block concept, caisson type breakwaters, shaking tank
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kıyı ve Liman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, sismik yükler altında keson tipi dalgakıranların davranışı deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. Düzenli sinüzoidal dalgalar altında farklı frekans ve farklı genlik değerleri için keson model kullanılarak sarsma tankında deneysel çalışma yapılmıştır. Keson modelin yüksekliği ve genişliği sırasıyla 0.40 m ve 0.35 m'dir. Model ölçeği 1/10'dur. Tanktaki su yüksekliği 0.40 m'dir. Keson model rijit taban üzerindedir. Deneyler tamamlandıktan sonra keson tipi dalgakıranların sismik davranışını hesaplayabilmek için bir boyutlu kayan blok analizi önerilmiştir. Bu nedenle Newmark kayan blok analizini esas alan bir boyutlu kayan blok modeli oluşturmak için akış diyagramı hazırlanmıştır ve akış diyagramından alınan denklemler MATLAB programında yazılmıştır. Elde edilen kayma deplasmanı değerleri deneylerle elde edilen kayma deplasmanı değerleriyle karşılaştırılmıştır ve sonuç olarak; statik ve dinamik sürtünme katsayıları kullanıldığında, önerilen yöntem keson tipi dalgakıranlarda kayma deplasmanı için uygun sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the behaviour of caisson type breakwaters was investigated as experimental and numerical under seismic loads. Experimental study was carried out by using caisson block model in shaking tank for different values of amplitudes and frequencies under regular harmonic seismic waves. The height and width of the caisson block model were 0.40 m and 0.35 m, respectively. Model scale is 1/10. The water depth is 0.40 m in the tank. The caisson model placed on the rigid bed. One dimensional sliding block method is proposed to evaluate seismic behaviour of caisson type breakwaters after completed experiments. Therefore flow chart was prepared based on Newmark sliding block concept and equations take from flow chart were written in MATLAB program. Calculated sliding displacement results were compared with experimental sliding displacement results and consequently; if static and dynamic friction coefficients used, proposed method would properly predicts the sliding displacements of caisson type breakwaters.