Kablolarda meydana gelen çapraz karışmanın tempest açısından analizi ve simülasyonu
Cable crosstalk analysis and simulation in terms of tempest
  1. Tez No: 495338
  2. Yazar: VEYİS SOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET GARİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik uyumluluk, elektromanyetik girişim, çapraz karışma, TSK, NATO, TEMPEST, SDIP-29, MY-401, KIRMIZI kablo, SİYAH kablo, CST, Electromagnetic compatibility, electromagnetic interference, crosstalk, TSK, NATO, TEMPEST, SDIP-29, MY-401, RED cable, BLACK cable
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde elektrik, elektronik ve haberleşme teknolojilerindeki gelişmeler elektronik devre tasarımlarındaki boyutların giderek küçülmesine neden olmaktadır ve bu durum elektromanyetik uyumluluk (EMC), elektromanyetik girişim (EMI) ve çapraz karışma açısından sorunlar meydana getirebilmektedir. Ayrıca elektronik devre boyutunda meydana gelebilen bu sorunlar, tesislerdeki güç ve veri kablolarının taşınması esnasında da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle tesislerinde elektronik ortamda gizli bilgi işleyen, ileten ve saklayan kurum ya da firmalar (Kamu kurumları, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) vs.) için bu sorunlar büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle birçok standart ve yönerge çıkarılmıştır ve çıkarılmaya devam etmektedir. Bu tez çalışmasında; Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) SDIP-29 yönergesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin MY-401 yönergesinde belirtilen, KIRMIZI ve SİYAH olarak tanımlanan güç veya veri kablolarının tüm hat boyunca birbirinden en az 10 cm uzakta olması kuralı analiz edilecektir. İlk olarak, bu analizi yapabilmek için kablolar arasında meydana gelen çapraz karışmanın teorik altyapısı verilecektir. Sonra, TEMPEST kavramının nasıl ortaya çıktığından ve bununla birlikte TEMPEST tesisat kurallarından bahsedilecektir. Daha sonra, kablolarda meydana gelen çapraz karışmanın analizi için kurulan düzenekler ile deneyler yapılacak ve elde edilen ölçüm sonuçları yorumlanacaktır. Ayrıca CST programı ile çapraz karışmanın simülasyonu yapılacak ve elde edilen sonuçlar verilecektir. Son olarak, ölçüm ve simülasyon sonuçları karşılaştırılarak elde edilen sonuçlarının doğruluğu kontrol edilecektir ve tüm bu bulgular TEMPEST açısından yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, advances in electrical, electronic and communication technologies are causing the dimensions of electronic circuit designs to shrink gradually, which can lead to problems in terms of electromagnetic compatibility (EMC), electromagnetic interference (EMI) and crosstalk. These problems, which can occur during the design of electronic circuits, can also occur during the transport of power and data cables in installations. These problems are of great importance especially for institutions or companies (public institutions, Turkish Armed Forces (TSK) etc.) that process, transmit and store confidential information in their electronic environment. For this reason, many standards and directives have been published and continue to be published. In this study; the rule of maintaining at least 10 cm seperation along the entire wiring line between power or data cables defined as RED and BLACK, which is specified in SDIP-29 standard and MY-401 standard, will be analysed. Firstly, the theoretical background of the crosstalk between the cables will be given in order to perform this analysis. Then we will talk about how the TEMPEST concept emerged and together with TEMPEST installation rules. Then, experiments will be carried out with the devices set up for the analysis of the crosstalk between cables, and the obtained measurement results will be interpreted. In addition, the CST (Computer Simulation Technology) program will simulate the crosstalk and the results will be given. Finally, the accuracy of the results obtained by comparing measurement and simulation results will be checked and all these findings will be interpreted in terms of TEMPEST.