Perfoming cartography by using GIS to show the natural significant in saydsadiq distrerc
Saidsadiq bölgesindeki doğal özellikleri gösterdikleri için GIS ve kartoğrafik verilerin kullanımı
- Tez No: 495412
- Danışmanlar: Prof. Dr. ALAADDİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Critical, GIS, Natural source, Cartography, Critical, GIS, Naturalsource, Cartography
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Harita doğa ve insancılık olgusunun diyagramatik coğrafi temsilidir. Haritacılık biliminde ArcGIS programları kullanılarak yeni bilgilerle herzaman güncelleme yapılabilir. Süleymaniye ilinin 52 km güneyindeki Saydayadiq ilçesinin doğal coğrafyasını incelemek amacıyla GPS ve teknolojileri kullanılmıştır. Süleymaniye bölgesi büyük bir coğrafi konumdadır. Süleymaniye coğrafi olarak 35,13,0 – 35,40,30 – 45,57,30-45,35,30 koordinatlarında yer almaktadır. Merkezî yükselti 1710 m, Kuzeyde Sharbazher bölgesi, güneydoğuda Penjwen bölgesi vardır. İlçenin komşuları güneydoğudaki Halabya valiliği, güneyinde Darbanikhan Gölü, güneybatıda Warmawa bölgesi ve batıda Sulemaniah'dır. Bu ilçenin alanı 705 km2 dir. İdari olarak, iki alt bölgeye ve 92 köye ayrılmıştır. Kolosh Formasyonunun jeolojisini ve nehirler,çeşitli sedimentleri bir araya getirerek bölgenin geniş bir yelpazesini bu alanlar (% 62) oluşturmaktadır. Araştırma alanının yüksekliği kuzeyde 2154 m ve güneyde 444 m dir. Orta kısım yüksekliği ise 1710 m dir. En yüksek ekvator çizgisi 2100 m, en düşük 500 m ve eğim ise 22,8° dir. Arazi oluşumu çoğunlukla ince bir kayalık tabaka olmakla birlikte, Sharazur ovasi bir catena toprağıdır. Toprağın fiziksel özellikleri alınan örneklerde bazı sorunlar yaşamaktadır, ancak yine de kimyasal ve tarım uygulamaları ile çözülebilir. Dağların zincirleri arasında yeryüzü olgusunun jeomorfolojisinin eksiksiz bir birimi olan bazı düzlükler, tepeler ve vadiler vardır. Son onbeş yıldaki ortalama yağış miktarı 523,3 mm 'dir. Alanın rüzgarına nispeten göreceli olarak yaz aylarında kuzeyden geliyor. En fazla buharlaşma miktarı iklim değişikliği, nem ve benzeri koşullara rağmen 403 mm ile Temmuz ayıdır. Bir başka kartoğrafik özellik, bölgenin sıcak bir hava ve düşük sıcaklığa sahip olmasıyla karakterize olan dokuz ay boyunca güneş ışığıdır. Sonuç olarak gelişen teknoloji kullanılarak, bögede meydana gelen yağış miktarı genellikle ortalamanın altında olduğu, sis ve dolu yağış olaylarının meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Map is a diagrammatic geographical representation of natural and philanthropy phenomenon. Cartography science is always updatable with new information by using ARC GIS program. this study, Several technology reasons with GPS to investigating the natural geography of Saydsadiq which is one of the districts of Sulaymaniah governorate in the south with 52 km. Sulaymaniah Governorate is in the east of Iraqi Kurdistan Region that has a great geographical position. Suleymaniye is located geographically 35.13.0 - 35.40.30 - 45.57.30-45.35.30 coordinates. The central elevation is1710 m. There is Sharbazher district in the north and Penjwen district in southeast. The district neighbors are Halabja governorate in southeast, Darbanikhan Lake in south, Warmawa district in southwest, and Sulemaniah in west. The area of this district is 705 km2 .Administratively, it is divided into two sub-district and 92 villages. We are going to discuss about Saydsadiq age of medieval geology that consists of Ballambo, Garra, Komitan, and Tanjero mountains' formation. Its new age of geology involves with Kolosh formation and forth age sediments like rivers, steep rivers, and various sediments all together complete a wide range of the district's formation which is 62% of the area. The research locates in north of 2154 m height and 444 m in the south. The central part's height is 1710 m.The land formation is mostly a thin rocky layer but Sharazur plain part is a catena soil. The physical features of soil have got some problems in the taken examples but still it can be solved through chemical and farming practices. There are some plains, hills, and valleys between the chains of mountains which complete a unit of geomorphology of earth phenomenon. The average pouring in the last fifteen years is 523.3 m. What is relative to the wind of the area is coming from north in summer. The largest amount of evaporation is on July which is 403m despite of climate change and humidity and etc. Another cartographical feature is the sunlight during nine months of a year which is a good characteristic of the area with having a warm weather and a low ratio of humidity in the air. Finally, we have pouring feature which generally the days of raining is below average also less thunders, foggy, and hailing that all happens as a result of using developed technology.