Mizah dergilerinde siyasal lider temsilleri: Gırgır dergisi ve Turgut Özal örneği (1983-1989)
Representations of political leaders in humor magazines: The case of Gırgır magazine and Turgut Özal (1983-1989)
  1. Tez No: 495657
  2. Yazar: ECEM ŞENER BALIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAHADIR TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Turgut Özal, Gırgır, mizah dergileri, ANAP, siyaset, Turgut Özal, Gırgır, humor magazines, ANAP, politics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin en önemli mizah dergilerinden biri olan Gırgır dergisinde Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde nasıl temsil edildiği üzerine tasvir edici bir çerçeve sunmaktır. Çalışma, iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Turgut Özal'ın siyasal yolculuğuna genel hatlarıyla değinilecektir. Bu çerçevede ANAP'ın kuruluş süreci, Özal'ın başbakanlığı dönemindeki temel politikalar ve tartışmalar ile bu hat üzerinden Özal imgesinin genel bir değerlendirilmesi yapılacaktır. İkinci bölümde ise, Türk mizah tarihine Cumhuriyet dönemi öncesi ve sonrası mizah dergileri üzerinden kısaca bakılacaktır. Bu doğrultuda söz konusu bölümde Gırgır'ın doğuşuna ve Gırgır'ın kurucusu Oğuz Aral'a dair bir tartışma yürütülecektir. Ardından, Turgut Özal'ı başbakanlığı döneminde Gırgır Dergisi'nde nasıl temsil edildiği üzerine düşünülecektir. Çalışmada söz konusu temsillerin özellikle seçimler, yolsuzluklar-usulsüzlükler, hayat pahalılığı, yabancı sermaye ve Özal'ın aile bağları ile ilgili konulara odaklandığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study generally aims to provide a descriptive framework of how Turgut Özal is represented in his prime ministry period in Gırgır, which is the most important humor magazine in Turkey. This study consists of two main chapters. In the first section, Turgut Özal's political life will be outlined. Within this framework, the establishment period of the ANAP, its main policies, debates concerning Özal's prime ministry period and Özal's public image will be evaluated. In the second chapter, history of Turkish humor before and after the Republican era will be explained briefly. In this chapter, the origins of Gırgır and founder of the magazine, Oğuz Aral will also be discussed. Accordingly, how Özal is represented in this magazine during his prime ministry will be illustrated. The major argument of this study is that representations of Turgut Özal in Gırgır magazine are particularly based on the themes of elections, corruption, inflation, foreign capital and Özal's family ties.