1970-1990 arasında Arnavut entelektüellerin sosyal ve siyasal düşünceleri: Fehmi Agani örneği
The social and political thoughts of albanian intellectuals between 1970 – 1990: The case of Fehmi Agani
- Tez No: 495803
- Danışmanlar: PROF. DR. Yücel Bulut
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Arnavut aydınları, toplumsal düşünce, siyasal düşünce, tarihsel süreç, kimlik, Albanian intellectuals, social thought, political thought, historical process, identity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tezde, 1970-1990 döneminde Kosova'daki Arnavut aydınların toplumsal ve siyasal düşünceleri ele alınmıştır. Çalışmada aydınların toplum, siyaset, tarih ve kimlik konularındaki görüşlerinin yanı sıra Balkanlar'daki Arnavut sorunu, eski Yugoslavya'daki çatışmalar, Balkan milliyetçiliği, komünizmin çöküşü, demokratik sistemin yerleştirilmesinde yaşanan zorluklar ve Arnavutların Avrupa Birliği süreçlerine entegrasyonu gibi konuların analitik bir sunumu yapılmıştır. Dönemin toplumsal ve siyasal düşüncesinin mantıksal ve tarihsel olarak anlaşılırlığını sağlamak amacıyla çalışmanın başında ağırlıklı olarak 19. yüzyılın sonundan Arnavutların özerk Arnavut bir siyasi birimi kurma çabalarının tarihsel gelişim sürecinin özet bir anlatısına yer verilmiştir. Kosova tarihi; 'Arnavut coğrafyası'nın, Arnavutların fiziksel ve siyasal durumlarının ve kendilerine ilişkin algılarının radikal bir biçimde değişmeye başladığı 19. yüzyılın sonlarından (Arnavut milliyetçiliğinin yükselişinden), iki dünya savaşı arasındaki ve 1945 sonrasında Yugoslavya'daki durumlarına uzanan bir çerçevede ele alınmıştır. Bu tarihsel süreç, Arnavutlar arasında meydana gelen siyasal, kimliksel, ideolojik ve toplumsal radikal dönüşümlerin analizi ile paralel olarak ele alınmıştır. Bu tarihsel ve sosyolojik yaklaşımdan sonra, başta Fehmi Agani olmak üzere bu sürecin önde gelen aydınları olan Ukshin Hoti, Rexhep Qosja ve Ibrahim Rugova'nın temel düşünceleri sosyolojisi perspektifinden ele alınmıştır. Bu çalışmada; sosyolojiden tarih ve siyasal düşünceler alanına dek geniş bir literatür taranmış, isimleri yukarıda zikredilen aydınların biyografileri ayrıntılı bir şekilde sunulmuş ve görüşleri, makale ve kitap çalışmalarından hareketle eleştirel bir perspektifle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the social and political thought of Albanian intellectuals in Kosovo between 1970 – 1990. In this thesis work the views of the intellectuals on society, politics, history, identity as well as on the Albanian issue in the Balkans, conflicts in the former Yugoslavia, Balkan nationalisms, the fall of communism, the democracy building challenges, the integration of Albanians into the European Union processes, and alike have been presented analytically. In order to provide a better logical and historical understanding of the social and political thought of that period, this thesis begins with the historical narrative, mainly the historical development processes of Albanian efforts to establish an autonomous Albanian political unit from the late 19th century. The history of Kosovo from the end of the 19th century when the 'Albanian geography' per se Albanians' physical and political position, and their perception of themselves began to change drastically (from where actually the Albanian nationalism ascended), their situation during and between the two world wars and in post-1945 Yugoslavia have been treated. This historical period has been interpreted by analyzing the political, ideological, identity and social consequences of radical transformations occurring among Albanians. After this historical-sociological approach, the main thoughts of Ukshin Hoti, Rexhep Qosja, Ibrahim Rugova and specifically Fehmi Aganias the eminent intellectuals of that period were treated from the perspective of political sociology. In this thesis a wide range of literature from sociology to history and political thought have been reviewed, detailed biographies of the intellectuals mentioned above have been presented, and their viewes found in their articles and books were reviwed from a critical perspective.