Türkiye ekonomisinde çalışan kadınların konumu ve Kars İlinde kadın çalışanların girişimcilik algısı
The position of women working in the Turkish economy and entrepreneurship perception of female employees in Kars
- Tez No: 495941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çalışan, Kadın, Girişimcilik, Türkiye, Kars, Employee, Woman, Entrepreneurship, Turkey, Kars
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Tarih boyunca kadınlar ücretli ya da ücretsiz olarak çalışmaya katılmışlardır. Sanayi Devrimi öncesi dönemde üretim alanında aktif rol oynayan ve toplumsal olarak önemli bir statü sahibi kadın, hayvancılık ve ekim işlerinin birleşmesi ile bu statüsünü kaybetmiştir. Ancak kadınların, işçi adı ile çalışma hayatına katılmaları Sanayi Devrimi ile gerçekleşmiştir. Türkiye'de kadınların işçi adı ile çalışma hayatına katılması sanayinin doğduğu ve geliştiği dönemde olmuştur. Sanayi Devrimi'nin gerçekleştiği dönemde Osmanlı Devleti'nin bu dönemde içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum seri üretimin önüne geçmiştir. Bu nedenle kadınlar çalışma hayatına daha çok Cumhuriyet döneminde katılmaya başlamışlardır. Cumhuriyet öncesi dönemde çıkarılan Mecelle, işçinin tanımını yapan ve iş ilişkilerini düzenleyen temel kanun olmuştur. Kadının aktif hale gelmesi ile birlikte sosyal, ekonomik ve eğitim alanlarında birçok yenilik yapılarak kadınlar korunmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet'in ilanından sonraki süreçte kadın-erkek eşitliğinin savunulması, kadınların ve işçilerin korunmasın yönelik yapılan hukuki düzenlemeler ve iyileştirilmeler ile kadın çalışma hayatında daha aktif olmaya başlamıştır. Toplumda yer alan kadın ev işleri ile ilgilenir ve kendine uygun işleri yapmalıdır düşüncesi, devletin uyguladığı kadını girişimciliğe, kendi işini kurmaya yönlendiren politikalar ile az da olsa değişim göstermiş ve Türk Kadını kendi ekonomik bağımsızlığını elde etmeye başlamıştır. Bu araştırmada Türkiye'de çalışma hayatına katılan kadınların sosyal, ekonomik ve toplumsal konumları incelenmiş, bu bağlamda Kars ilinde kadın çalışanların neden girişimciliğe yönelmedikleri konusu araştırılmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women have participated working throughout history,with or without wages. Women who had an active role in production and had social status before the industrial revolution; after the union of farming and agriculture, this statue has been lost. Women have participated in working life with or without wages. The naming of women as“workers”has been post-industrial. During the period of the Industrial Revolution; The women in the Ottoman Empire were not able to work because of the social and economic situation of the Ottoman Empire. For this reason, women joined the working life after the establishment of the republic. With the women becoming active; innovations have been made in social, economic and educational fields and women were tried to be protected. In the process after the establishment of the republic; defending equality between men and women , legal regulations for the protection of the rights of women and workers have made it possible for women to participate more actively in working life. With government policies that lead to self-employment and guide to entrepreneurship changed the Common thought in the Turkish society ''Women should deal with housework and do the work that suits them. '' and Turkish women have begun to gain their own economic independence. In this study; Working women in Turkey have been examined in social and economic ways, in this context the issue of why women workers are not oriented towards entrepreneurship in Kars has been researched and analyzed.