The effect of occupants' lifestyle on the indoor air quality in residential units: A case study of Arab residents in Ankara
Ev sakinlerinin yaşam biçiminin iç mekan hava kalitesine olan etkisi: Ankara'da yaşayan Araplar üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 495951
  2. Yazar: EHAB ALI. S ESHTIWI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAPATYA NUR DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: iç mekân hava kalitesi, çapraz-havalandırma, iç mekan hava kirleticileri, yaşam tarzı, indoor air quality, cross-ventilation, indoor pollutants, household lifestyle
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İç mekân hava kalitesi, yerleşim birimlerinin iç mimari tasarımında, özellikle de kişilerin zamanlarının çoğunu geçirdiği için en önemli unsurlardan biri olarak düşünülmektedir. Dolayısıyla, iç mekan hava kalitesinin, mekan kullanıcılarına doğrudan ve dolaylı etkileri bulunmaktadır. Bu çalışma, iç mekan tasarımı kriterlerinin ve Ankara, Çankaya'daki yerleşim birimlerinde yaşayan Arap asıllı ev sakinlerinin yaşam biçimlerinin iç mekan hava kalitesine olan etkisini ve kullanıcıların tercih ve memnuniyetlerini araştırmayı amaçlamıştır. Nesnel ölçümler (toplam VOC, CO ve CO2), MultiRAE Lite ve ToxiRAE Pro PID kullanılarak 20 farklı ailenin evlerine yapılan ziyaretler yoluyla yapılmıştır. Ayrıca, ziyaret edilen evlerde çapraz havalandırma ve bitirme malzemeleri de dahil olmak üzere mimari tasarım konularında da gözlemler gerçekleştirilmiştir. Yaşam tarzı alışkanlıklarının (pişirme, temizlik ve sigara içilmesi) bilgileri anket yoluyla toplanmıştır. Sonuçlar, çapraz havalandırmanın, daha az toplam VOC ölçümleri ile ilişkilendirilmesinin yanı sıra, ev sakinlerinin daha az hastalanma ve alerjik rahatsızlık geçirmeleri ile de ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, doğal havalandırma yönteminin kullanılması ve ağır kimyasal içeriği olmayan temizlik maddelerinin kullanılması, düşük kirletici konsantrasyonuyla ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Indoor air quality (IAQ) is considered as one of the most important aspects in the design of interior spaces regarding residential units, especially for the reason that people spend the majority of their time in these spaces. Therefore, the indoor environment and air quality have direct and indirect impacts on the health of the occupants. This study aims to investigate the impact of interior design criteria and occupants' lifestyle on the indoor air quality, and the preference and satisfaction from IAQ, within residential units in Çankaya, Ankara, Turkey. Objective measurements (total VOC, CO and CO2) are recorded in the living room space through visits to the houses of 20 people using measuring devices (MultiRAE Lite for TVOC and ToxiRAE Pro PID for CO and CO2), while the researcher performed an investigation on architectural design aspects, including cross-ventilation and finishing materials. Information of the lifestyle habits (cooking, cleaning and smoking) are collected through a questionnaire methodology. The results show that cross-ventilation is correlated to less total VOC readings, as well as less sickness frequency and allergies within the members of the household. Moreover, using open windows as a ventilation method in the kitchen and using non-chemical cleaning agents are found to be correlated to less pollutants' concentration in the indoor environment.