Gençliğin siyasal katılıma ilişkin algısı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma
The perception of youth related to political participation: A research on Karamanoğlu Mehmetbey University students
  1. Tez No: 497140
  2. Yazar: ALİ TOSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, İdeoloji, Katılım, Siyasal Katılım, Siyaset, Youth, Ideology, Participation, Political Participation, Politics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Toplumdaki bireylerin siyasal tavır ve davranışları siyasal toplumsallaşma olarak ifade edilmektedir. İnsanlar, siyasal katılım olgusu ele alındığında, siyasi karar alma mekanizmalarına karşı tutum ve davranışlar geliştirirler. İnsanlar, kendilerini ilgilendiren kararları etkilemek veya bunları durdurmak, bunlara müdahale etmek amacıyla aktif veya pasif bir şekilde siyasal katılım eğiliminde bulunurlar. Üniversite gençliğini ele alan bu çalışmamızda; siyasal bilgi düzeyi, siyasal karar alma mekanizmalarına karşı tutumlar, siyasal alandaki etkinlik ve ülkemizin belirli politika ve sorunlarına karşı olan davranışlar belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada öncelikli olarak literatür taraması yapılarak konu açıklanmıştır. Daha sonra anket tekniği kullanılarak; kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 680 öğrenci ile oluşturulan örneklemden veriler toplanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler, SPSS paket programlar kullanılarak analiz edilmiştir. Toplanan verilerin analiz edilmesi sonucunda; öğrencilerin siyasal katılım düzeylerinin düşük olduğu ve ailesinde siyasi parti üyesi bulunanların genel olarak daha yüksek katılım düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Türkiye'deki siyasal sisteme güven konusunda öğrencilerin ikiye bölündüğü görülmektedir. Bununla birlikte öğrencilerin ailelerinin eğitim düzeyi ile siyasal katılım düzeyi arasında da anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The political attitudes and behaviors of the individuals in society are expressed as political socialization. When people are considered for political participation, they develop attitudes and behavior towards political decision making. People tend to participate actively or passively in political participation in order to influence or interfere with decisions that concern them. In this study which deals with university youth; the level of political knowledge, attitudes towards political decision-making mechanisms, the activities in the political arena and the behavior against the specific policies and problems of our country. In the study, literature was searched primarily and the subject was explained. Then, using the survey technique; 680 students determined by easy sampling method and data were collected from the sample. The data obtained in the study were analyzed using SPSS packet programs. As a result of analyzing collected data; it is determined that the level of political participation of the students is low and that those who have political party members in the family generally have a higher participation level. It is seen that students are divided into two in terms of trust in the political system in Turkey. However, it has been determined that there is a significant relationship between the education level of the students parents and the level of political participation.