Behçet Necatigil ve divan şiiri geleneği
Behçet Necatigil and tradition of divan poetry
- Tez No: 497317
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH ANDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Şiiri, Behçet Necatigil, Mitoloji, Mazmun, İktibas, Edebi Sanatlar, Divan poetry, Behçet Necatigil, Mythology, Mazmun. quotations, literary arts
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Divan şiirinin Cumhuriyet dönemi Türk şairlerinden Behçet Necatigil şiiri üzerindeki etkisi incelenerek araştırılmıştır. Öncelikle Cumhuriyet dönemi şairleri içinde Behçet Necatigil'in konumu tespit edilmiştir. Cumhuriyet dönemi şairlerinin geleneğe bakış açısı ve divan şiirine yaklaşımı karşısında Behçet Necatigil'in Divan şiirine karşı olan tavrı tespit edilmiştir. Behçet Necatigil geleneği ve Divan şiirini bir bilgi alanı olarak görmüş poetik yaralanma ve beslenme imkânı bulmuştur. Divan şiirinde kullanılan bir takım mazmunları ve mitolojik unsurları kendi şiiri içinde kullanarak zengin çağrışım alanı oluşturmuştur. Bir takım mazmunları ise dönüştürerek imge dünyasına katmıştır. Divan şairlerine göndermeler yaparak referans alanı oluşturmuş, tazmin sanatına başvurmuş, ayet ve hadisleri şiirine doğrudan alarak iktibas yapmıştır. Sık sık başvurduğu kelime oyunu yapmayı ve kullandığı edebi sanatlardan mecaz, kinaye, teşbih, teşhis, tevriye, telmih, leff ü neşr, irad-ı mesel v.b. sanatları incelenip tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Behçet Necatigil, a Turkish poet of Republican period of Divan poetry, investigated by examining the effect on poetry. First of all, the position of Behçet Necatigil in the poets of the Republican period was determined. Behçet Necatigil's attitude towards Divan poetry was determined in the face of the viewpoint of the poets of the Republican period on the tradition and the approach to divan poetry. Behçet Necatigil saw tradition and Divan poetry as an information field and found poetic injury and nutrition possibilities. In the Divan poetry, a number of mazmunas and mythological elements were used in their poetry to create a rich connotation area. A number of mazmunas have transformed into the world of images. He created a reference field by refering to Divan poets, resorted to the art of redemption, quoted hadiths directly by taking his poem. Metaphor, parable, comparison, diagnostic, tevriye, reference, leff-u nesr, irad-i mersel arts were studied and tried to be made from the literary arts which he frequently uses and to use the word game.