Sünenin yumurta parazitoiti, trissolcus semistriatus (nees) (hymenoptera: scelionidae)'da tür içi rekabet ve süperparazitizm üzerine araştırmalar
Researches on intraspecific competition superparasitism in the egg parasitoid of sunn pest, trissolcus semistriatus (nees) (hymenoptera: scelionidae)
  1. Tez No: 497496
  2. Yazar: SEVİLAY KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN KIVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Trissolcus semistriatus, Eurygaster integriceps, süperparazitizm, tür içi rekabet. 2017, 39 Sayfa, Trissolcus semistriatus, Eurygaster integriceps, superparasitism, intraspecific competition 2017, 39 Pages
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜNENİN YUMURTA PARAZİTOİTİ, Trissolcus semistriatus (Nees) (Hymenoptera: Scelionidae)'da TÜR İÇİ REKABET VE SÜPERPARAZİTİZM ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Sevilay KÖSE Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Müjgan KIVAN Bu tezde Süne, Eurygaster integriceps Put'in yumurta parazitoiti Trissolcus semistriatus (Nees)'un tür içi rekabet durumunu orta koymak amacıyla laboratuvar koşullarında (26±1 ºC sıcaklık, 60±10 orantılı nem ve 16: 8 fotoperiyot) bir çalışma yürütülmüştür. Dişilerin parazitlenmiş konukçuyu ayırt etme durumu, ilk parazitlenme sonrası geçen farklı sürelerin süperparazitizm üzerine etkileri ve farklı yoğunluklarda dişi-konukçu yumurtalarında görülen parazitlenmeler stereomikroskop altında gözlem yapılarak tercihli ve tercihsiz denemelerle belirlenmiştir. Tercihli denemelerde, T. semistriatus dişisi daha önce kendisinin parazitlemiş olduğu yumurtayı 1 saat sonra tekrar ziyaret ettiğinde ayırt etmiş ve süperparazitlememiştir. Ancak farklı bir dişi tarafından parazitlenen yumurtanın düşük oranda (%18) süperparazitlendiği saptanmıştır. Farklı bir dişi tarafından parazitlenmeden 1, 24 ve 48 saat sonrasında sırasıyla %18, %23 ve %10 gibi düşük oranlarda bir süperparazitlenme meydana gelmiştir. Tercihsiz denemelerde, parazitoitlerin tamamı parazitlenmiş yumurta paketlerinde süperparazitlemekten kaçındığı ve %0,1 süperparazitim oranı meydana geldiği gözlenmiştir. Ergin rekabeti denemelerinde, artan konukçu yoğunluğunda parazitlenme oranı düşmüş, parazitoit yoğunluğu arttığında ise parazitlenme oranında önemli bir değişiklik tercihli ve tercihsiz denemelerle meydana gelmemiştir. Sonuç olarak T semistriatus'un dişilerinin parazitlemeden sonra konukçu yumurtasını ovipozitörü ile t şeklinde çizerek işaretlediği ve bir feromon bıraktığı ve böylece dişilerin parazitli konukçu yumurtasını ayırt edebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
2017, 39 Sayfa ABSTRACT MSc. Thesis RESEARCHES ON INTRASPECIFIC COMPETITION SUPERPARASITISM IN THE EGG PARASITOID OF SUNN PEST, Trissolcus semistriatus (Nees) (Hymenoptera: Scelionidae) Sevilay KÖSE Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Main Science Division of Plant Protection Supevisor: Prof. Dr. Müjgan KIVAN In this thesis, a study aiming to determine intra-specific competition in Trissolcus semistriatus (Nees), egg parasitoid of sunn pest, Eurygaster integriceps Put was carried out under laboratory conditions (26 ± 1 ºC temperature, 60 ± 10 humidity and 16: 8 photoperiod). Discrimination of host eggs parasitized by females, the effects of passing times after first parasitism on superparasitism and parasitism rates on different densities of parasitoids or host eggs were determined observing under the stereomicroscope in choice and no-choice tests. In choice tests, when T. semistriatus female visited the eggs preparasitized by herself 1 hour later, she discriminated and did not superparasitized them. However, the egg preparasitized by a different female was found to be superparasitized in low proportion (18%). Low superparasitism rates were occurred as 18%, 23% and 10%, respectively within 1, 24 and 48 hours after first parasitism by a different female. In no-choice tests, it was observed that parasitoids were avoided to superparasitize the complete parasitized eggs in a mass and the superparasitism rate was 0,1%. In the adult competition tests, it was seen that T. semistiratus females marked host egg by ovipositor drawing t shape and left a pheromone after parasitism, thus females can discriminate parasitized host egg.