Edirne İli Uzunköprü ilçesinde yetiştirilen ayçiçeği (helianthus annus l.) bitkisinin beslenme durumunun bitki analizleriyle belirlenmesi
Determination of nutritional status with plant analysis of sunflower (helianthus annuus) plant which is grown in Uzunköprü district, Edirne
  1. Tez No: 497497
  2. Yazar: ALİ DERİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besin elementi, ayçiçeği (Helianthus annuus L.), yaprak analizi, Uzunköprü, Edirne, Nutrient element, sunflower (Helianthus annuus L.), leaf analysis, Uzunköprü, Edirne
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Edirne ili Uzunköprü ilçesinde yetiştirilen ayçiçeği (Helianthus annuus L.) bitkisinin beslenme durumunun yaprak analizleri ile birlikte belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma amacı doğrultusunda Uzunköprü ilçesinin 25 farklı arazisinden ayçiçeği bitkisi yaprak örneği alınarak analiz edilmiştir. Yaprak örneklerine ait analiz sonuçları referans değerler ile karşılaştırılarak incelenen ayçiçeği tarlalarının besin elementi durumları ve beslenme sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ayçiçeği tarlalarından alınan bitki örneklerinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn ve B içerikleri sırasıyla min. ve max. değerleri %2,63–%3,83; %0,15–%0,54; %1,31–%5,67; %2,18–%5,41; %0,18–%0,80; 2,50–335,6 mgkg-1; 8,35-50,73 mgkg-1; 0,11–664,2 mgkg-1; 19,40–78,41 mgkg-1; 38,76–127,28 mgkg-1 arasında bulunmuştur. Bu sonuçlar sınır değerleri ile karşılaştırıldığında; N %100 yeterli; fosfor %52 yeterli, %48 eksik; K %76 yeterli, %20 eksik, %4 fazla; Ca %64 yeterli %36 yüksek; Mg %64 yeterli %36 eksik; Fe %52 yeterli, %48 eksik; Cu %68 yeterli, %32 yüksek; Mn %56 yeterli, %44 eksik; Zn %92 yeterli, %8 eksik ve B %100 yeterli olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was done to determine the plant nutrient status of sunflower (Helianthus annuus L.) plant with leaf sample analysis of Uzunköprü district in Edirne province. For this purpose, leaf samples, which were collected from 25 different agricultural areas of Uzunköprü district and were analyzed. At he and of this research, the leaf samples results were compared with the critical reference values. According to the leaf samples analyzed results, min and max values of N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn and B nutrient elements respectively; 2,63%- 3,83%; 0,15%- 0,54%; 1,31%- 5,67%; 2,18%- 5,41%; 0,18%- 0,80%; 2,50 – 335,6 mgkg-1; 8,35-50,73 mgkg-1; 0,11–664,2 mgkg-1; 19,40–78,41 mgkg-1; 38,76-127,28 mgkg-1 were obtained. When these results were compared critical values, N 100 % sufficient; P 52% sufficient, 48% deficient; K 76% sufficient, 20% deficient, 4% excess; Ca 64% sufficient, 36% excess; Mg 64% sufficient, 36% deficient; Fe 52% sufficient, 48% deficient; Cu 68% sufficient, 32% excess; Mn 56% sufficient, 44% deficient; Zn 92% sufficient, 8% deficient and B 100% sufficient were obtained.