Psoriasis hastalarında yaşa bağlı klinik ve epidemiyolojik özelliklerin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative assessment of age related clinical and epidemiological characteristics in psoriasis patients
- Tez No: 497613
- Danışmanlar: PROF. DR. İLGEN ERTAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, farklı yaş grupları, karşılaştırma, Psoriasis, different age groups, comparison
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine 2006-2016 tarihleri arasında başvurmuş ve histopatolojik olarak psoriasis tanısı almış 374 olgu (%54,3 erkek, %45,7 kadın) retrospektif olarak değerlendirildi. Bu çalışmada amaç cinsiyet, yaş, hastalık süresi, aile öyküsü, klinik tip, PAŞİ (Psoriasis Alan Şiddet İndeksi), tırnak ve eklem tutulumu, komorbiditeler ve dermatozlar, verilen tedaviler gibi parametrelerin hem genel, hem de 0-18, 19-40, 41-65 ve 65 yaş üzeri olmak üzere dört yaş grubunda karşılaştırmalı olarak değerlendirmekti. Çalışmanın istatistik analizi IBM SPSS Statistics 21.0 programı kullanılarak yapıldı. Analizler 'Pearson's Chi-Square' testi ile yapıldı. Çalışmamızda hastaların yaşları 6 ile 85 arasında (ortalama 42,17±18,54) idi. Lezyonları başlangıç yaşı 3 ile 70 arasında (ortalama 25,98±14,56) değişiyordu. Hastaların %16'sı 0-18 yaş arasında, %26,7'si 19-40 yaş arasında, %45,5'i 41-65 yaş arasında ve %11,8'i 65 yaş üzerinde idi. Hastaların %67,9'unda plak, %9,1'inde guttat, %6,7'sinde izole saçlı deri, %4,8'inde palmoplantar, %4'ünde palmoplantar püstüler, %3,2'sinde jeneralize püstüler, %2,7'sinde eritrodermik, %1,6'sında invers psoriasis kliniği görüldü. Guttat psoriasis ve jeneralize püstüler psoriasis kadınlarda erkeklere göre anlamlı oranda sık görülmekteydi (p=0,001). Tüm yaş gruplarında en sık görülen klinik tip plak psoriasis olmakla birlikte 0-18 yaş arasında guttat psoriasis (%31,7) sıklığı diğer yaş gruplarına göre anlamlı oranda yüksek bulunmuştur (p0,05). Bu çalışmada, yaşa göre psoriasis hastalarının aile öyküsü, klinik tipleri, PAŞİ değerleri, eklem ve tırnak tutulumları, komorbiditeler, eşlik eden dermatozlar, uygulanan tedaviler gibi parametreler karşılaştırılmıştır. Özellikle klinik tiplerin dağılımında, eklem ve tırnak tutulumunda, komorbiditelerde ve tedavi seçiminde yaşın istatistiksel olarak anlamlı bir faktör olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A total number of 374 (54,3% male, 45,7% female) psoriasis patients diagnosed according to the histopathological findings between 2006 – 2016 years, were retrospectively assessed at Ege University Medical Faculty Department of Dermatology and Venereology outpatient clinic. Aim of this study was general and comparative assessment of parameters such as sex, age, duration of disease, family history, clinical types, PASI (Psoriasis Area Severity Index), nail and joint involvement, comorbidities, dermatoses and treatments in four age groups including 0-18, 19-40, 41-65 and above 65. Statistical analyses of study was done using IBM SPSS Statistics 21.0. Analyses were done with 'Pearson's Chi-Square' test. Age of the patients were between 6 and 85 ages (mean 42,17±18,54). Disease onset age ranged between 3 and 70 (mean 25,98±14,56). 16% of the patients were between 0-18 ages, 26,7% were 19-40 ages, 45,5% were 41-65 ages and 11,8% were above 65. 67,9% of patients had plaque, 9,1% had guttate, 6,7% scalp, 4,8% had palmoplantar, 4% had palmoplantar pustular, 3,2% had generalized pustular, 2,7% had erythrodermic and 1,6% had invers psoriasis. Guttate psoriasis and generalized pustular psoriasis observed more frequently in females compared to males (p=0,001). Plaque psoriasis was most observed clinical type in all age groups, while between 0-18 ages guttate psoriasis (31,7%) frequency was statistically significant compared to other age groups (p0,05). In this study, parameters such as family history, clinical types, PASI values, nail and joint involvement, comorbidities, dermatosis and applied treatments compared in different age groups of psoriasis patients. Age defined as a statistically significant factor in distribution of clinical types, nail and joint involvement, comorbidities and selection of treatment modalities.