Önkol cerrahisi yapılan hastalarda infraklavikuler katater ile uygulanan bupivakainin infüzyon ve bolus dozlarının postoperatif analjezi süresi ve ihtiyacı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of bupivacaine infusion and bolus doses used with infraclavicular catheter on postoperative analgesia for forearm surgery
  1. Tez No: 497668
  2. Yazar: ÜMİT FİDANÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE KIRDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İnfraklavikuler blok, infraklavikuler perinöral katater, bupivakain, infüzyon, bolus, Infraclavicular block, infraclavicular perineural catheter, bupivacaine, infusion, bolus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Önkol Cerrahisi Yapılan Hastalarda İnfraklavikuler Katater İle Uygulanan Bupivakainin İnfüzyon ve Bolus Dozlarının Postoperatif Analjezi Süresi ve İhtiyacı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Çalışmanın amacı, infraklavikuler katater aracılığıyla verilen bupivakainin infüzyon ve bolus dozlarının etkinliğini karşılaştırmak. Ortopedi veya plastik cerrahi tarafından acil ya da elektif tek taraflı önkol cerrahisi uygulanmış, infraklavikuler blok ve katater uygulanmış, yaşları 18-75 arasında değişen ASA I-II, kataterden postoperatif analjezi amacıyla lokal anestezik ilaç verilmiş hastalar çalışmaya alındı. Dosya kayıtları incelenen hastalar, katater aracılığıyla bupivakain verilen iki gruba ayrıldılar. Grup Bolus (B): VAS>3 olması halinde kataterden 4-5 cc bupivakain uygulanan, Grup İnfüzyon (İ): PCA cihazıyla uygulanmak üzere 20 mg bupivakain 100 cc SF içine konarak 24 saatte katater aracılığıyla infüzyon yapılan hastalar. Anestezi takip fişlerinden; demografik veriler, vital bulgular, algoloji takip formlarından; toplam ilaç miktarı, ilaç veriliş şekli, postoperatif VAS değerleri ve memnuniyet skorları kaydedildi. Demografik veriler, intraoperatif ve postoperatif vital bulgular açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. İnfüzyon grubunda bolus grubuna göre daha az bupivakain verildi. VAS ve memnuniyet skorları karşılaştırıldığında infüzyon grubundaki hastaların VAS değerleri daha düşük seyrederken, memnuniyet skorları da yüksek bulundu. İki grup arasındaki bu farklar istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak, bolus ve infüzyon yöntemlerinin her ikisinde de yeterli analjezi ve hasta memnuniyeti sağlandı. Uyguladığımız düşük konsantrasyona rağmen infüzyon grubunda anlamlı olarak daha düşük VAS değerleri ve yüksek memnuniyet skorlarına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison of The Effects of Bupivacaine Infusion and Bolus Doses Used With Infraclavicular Catheter on Postoperative Analgesia For Forearm Surgery The aim of the study was to compare the efficacy of infusion and bolus doses of bupivacaine given via infraclavicular catheters. Emergency or elective one-sided forearm surgery was performed by orthopedic or plastic surgery, infraclavicular block and catheter were applied, ASA I-II, aged 18-75 years, and catheter patients who were given local anesthetic drugs for postoperative analgesia were included in the study. Patients whose file records are being examined are divided into two groups given bupivacaine via the catheter. Group Bolus (B): Patients who were given catheter 4-5 cc bupivacaine if VAS> 3.Group Infusion (I): Patients who were infused with catheter at 24 h in SF 100 cc bupivacaine 20 mg for PCA. From anesthesia forms; demographic data, vital signs, algology forms; total drug amount, drug administration type, postoperative VAS values and satisfaction scores were recorded. There were no significant differences between groups in terms of demographic data, intraoperative and postoperative vital signs. In the infusion group less bupivacaine was given than in the bolus group. VAS values of patients in the infusion group were lower and satisfaction scores were higher when VAS and satisfaction scores were compared. These differences between the two groups were statistically significant. As a result, sufficient analgesia and patient satisfaction were provided for both bolus and infusion methods. Significantly lower VAS values and high satisfaction scores were achieved in the infusion group despite the low concentration we were applying.