Metastatik akciğer kanserinde prognostik karar ağacı
Prognostic decision tree in metastatic lung cancer
  1. Tez No: 497667
  2. Yazar: AHMET ALİ USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KOÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, karar ağacı, metastaz, prognoz, sağkalım, Decision tree, lung cancer, metastasis, prognosis, survival
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Metastatik Akciğer Kanserinde Prognostik Karar Ağacı Çalışmanın amacı metastatik akciğer kanserinde tanı anında prognoza etki eden faktörleri araştırmaktır. Çalışmaya 383 hasta alındı. Yaş, cinsiyet, sigara, komorbidite, ECOG PS, hematolojik ve biyokimyasal parametreler, histopatolojik tip, metastaz bölge sayısı, mutasyon analizi ve sistemik tedavi alıp almadığının genel sağkalıma etkisi araştırıldı. Hastaların 346'sı (%90,3) erkek, 37'si (%9,3) kadındı. Ortalama yaş 62,4 idi. Olguların 274'ünü (%71,54) KHDAK, 109'unu (%28,46) KHAK oluşturmaktaydı. Hastaların çoğunda sigara kullanım öyküsü vardı (n=307, % 80,1). Hastaların 196'sında (%51,1) komorbid hastalık yokken, 106 hastada (%27,6) 1, 59'unda (%15,4) 2, 22'sinde (%5,7) 3 ve üzeri komorbid hastalık mevcuttu. En sık metastaz bölgesi kemikti (n=184, %48). Hastaların 222'sinde (%57,9) sadece 1 bölgede metastaz vardı. Hastaların çoğunluğuna Platin tabanlı rejimler verilmişti (n=219, %57,2). Ortalama genel sağkalım 412 (3-4679) gündü. Tek değişkenli analizlerde yaş, ECOG PS, sigara kullanımı, metastatik bölge sayısı, kemoterapi alım durumu, histopatolojik tip, tümör lokalizasyonu, WBC, PNL, lenfosit, hemoglobulin, ürik asid, LDH, albumin ve düzeltilmiş kalsiyum; çok değişkenli analizlerdeyse ECOG PS, PNL, lenfosit, LDH, albümin, histopatolojik tip, metastaz bölge sayısı ve KT alım durumunun genel sağkalıma anlamlı etki ettiği bulundu. Karar ağacı analizinde tüm popülasyonda genel sağkalım üzerine sırasıyla en önemli belirleyiciler kemoterapi alım durumu ve metastatik bölge sayısıydı. KHDAK'de en önemli prognostik belirteç kemoterapi alım durumuyken KHAK'de ise ECOG PS idi. Tüm popülasyonda kemoterapi alan, az metastazı, ECOG PS skoru iyi, sol akciğer yerleşimli tümörü olanların daha iyi prognoza sahip olduğu ve ortalama GS süresinin daha fazla olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Prognostic Decision Tree in Metastatic Lung Cancer The purpose of the study is to investigate the factors affecting prognosis at the time of diagnosis of metastatic lung cancer. 383 patients were included in the study. The effects of age, gender, smoking, comorbidity, ECOG PS, hematological and biochemical parameters, histopathological type, number of metastatic regions, mutation analysis and the effect of whether patients received systemic treatment on overall survival were investigated. 346 (90.3%) of the patients were male, and 37 (9.3%) of them were female. The average age was 62.4 years. 274 (71.54%) of the cases had NSCLC, and 109 (28.46%) had SCLC. Most of the patients had a history of smoking (n = 307, 80.1%). 196 (51.1%) of the patients did not have a comorbid disease. 106 (27.6%) had 1, 59 (15.4%) patients had 2, and 22 (5.7%) patients had 3 and more comorbid diseases. The most frequent metastasis site was bone (48%, n=184). 222 patients (57.9%) had metastasis only in one region. Platinum-based regimens were given to the majority of patients (n=219, 57.2%). In univariate analyzes, age, ECOG PS, smoking, number of metastatic sites, status of receiving chemotherapy, histopathological type, tumor localization, WBC, PNL, lymphocyte, hemoglobulin, uric acid, LDH, albumin and corrected calcium; in multivariate analyzes, ECOG PS, PNL, lymphocyte, LDH, albumin, histopathological type, number of metastatic sites and the status of receiving chemotherapy were found to have a significant effect on overall survival. In the decision tree analysis, the most important determinants on overall survival in the whole population were status of receiving chemotherapy and number of metastatic sites. While the most important prognostic marker in NSCLC was the status of receiving chemotherapy, it was ECOG PS in SCLC. It was determined that those who received chemotherapy, those with a low number of metastatic sites, those with good ECOG PS scores and those with left lung-localized tumors had a better prognosis and that the mean GS duration was longer in the whole population.