Uluabat gölü ve yakın çevresinde (Nilüfer/Bursa) doğal ortam - insan ilişkileri
Lake Ulubat and near environment the relationship between natural environment (Nilüfer/Bursa) and human activities
  1. Tez No: 497923
  2. Yazar: SERTAÇ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Uluabat (Apolyont) Gölü, Doğal Ortam Özellikleri, İnsan Faaliyetleri, Bursa, Lake Uluabat (Apolyont), Natural Environment Features, Human Activities, Scholarship
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Marmara Bölgesi, Güney Marmara Bölümü'ndeki Bursa ilinin idari sınırları içerisinde bulunan Uluabat (Apolyont) Gölü ve yakın çevresini kapsamaktadır. Bursa gibi büyük bir kentin hemen batı kenarında bulunan göl, sahip olduğu doğal ve beşeri özellikler bakımından ilgi çekici bir saha özelliği taşımaktadır. Dolayısıyla incelemeye konu edilen bu sahada doğal ortam özellikleri ile insan faaliyetleri arasındaki ilişkilerin coğrafi bakış açısı ile değerlendirilmesini çalışmanın asli amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda sahadaki doğal ortam özelliklerini oluşturan anakaya, jeomorfoloji iklim, bitki, toprak ve hidrografik özellikler ile nüfus, yerleşme ve ekonomik faaliyetler ayrı ayrı ele alınmıştır. Çalışma her bilimsel araştırma gibi literatür derlemesi ile başlamış, sonrasında inceleme alanına ait özelliklerin belirlenmesi ve haritalanması ile devam etmiştir. Taslak haritaların hazırlanmasından sonra sahaya farklı zamanlarda arazi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu esnada taslak haritalar ile gözlemler deneştirilmiş, gerektiği ölçüde güncellenmiştir. Aynı zamanda inceleme alanında ikamet edenler ile birebir görüşmeler ve anket çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen tüm veriler ışığında doğal ortam – insan etkileşimine ait özellikler sorgulanmıştır. Son aşamada çalışma rapor haline dönüştürülmüştür. Çalışmada doğal ortam özellikleri ile beşeri ve faaliyetleri arasındaki karşılıklı etkileşimin olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı şekilde ele alınabilecek sonuçları olduğu gözlemlenmiştir. Olumlu sonuçlara örnek yer altı su seviyesinin yüksek olduğu drenajı kötü sahalarda halk drenaj kanaları kurarak fazla suyu boşaltıp verimsiz sahaları tarım uygun hale getirmesi. Göldeki balıkların yumurta bırakma zamanlarında bir takım av yasakları koyarak doğal ortamdaki faunayı korumaya çalışmaları gibi vb. örnekler verilebilir. Olumsuz sonuçlara doğal ortam üzerinde insanlar tarafından kurulan sanayi faaliyetlerinin insana yarar sağlarken doğal ortamda bir takım kirliliklere gölde Ötrofikasyonlara sebep olması. Gölde optimum şartları sağlayan higrofitlerin yerel halk tarafından ortadan kaldırılması gibi vb. örnekler verilebilir. Olumlu özelliklerin sürdürülebilir şekilde devam ettirilmesi önerilmiş, olumsuz özelliklerin ise çözülebilmesi adına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study covers the Lake Uluabat (Apolyant) and its immediate surroundings within the administrative borders of Bursa Province in Marmara Region, South Marmara Region it is located on the western edge of a largecity such as Bursa, the lake has interesting fiteld feature in terms of its natural and human characteristıcs. Therefore , this field which is the subject of the study constıtutes the main purpose of trying to evaluate the relations between natural environment features and human activities from a geographical point of view . In this context are handled seperetely the naturral environment characteristics of the field like the bedrock, geomorhological climate, plant, soil, hydrographic characteristics, poplation, settlement and economic activities. The study started with a literatüre review like every scientific research, followed by the identifacation and mapping of the characterıstıcs of the study area. After preparing the draft maps, field studies were carried out at different times to the sahara. At this time observations with draft maos were correlated and updated as needed. At the same time individual interviews and questionaire studies were conducted with the residents of the study area. The characteristics of natural environment obtained data. At the last stage the results was converted into a report. In the study it was observed that the nature of the environment and the interaction between the human and its activities can be treated in two different ways posıtıve and negative. The positive result is that given an example the field has a bad drainage level like the dranage of the underground water level is high, people set up drainage canals to drain excess water and make in efficient fields suitable agriculture. Another example such as trying to protect the fauna in the natural environment by putting a number hunting bans during the laying time of fish in the lake. As a negative result example can be given like lead to eutrophication caused by some pollution in the natural environment while industrial activities made by people on the natural environment provide human benefit such as removal of hygrophtes by the local people which provide optimum conditions in the sky. It is suggested some proposals have been made to contınue the posıtıve features in sustainable way and suggestions have been made in order to solve the negative featuers.