Klasik Türk şiirinde redifi şahıs ismi olan şiirler
Poems which are redif person name in classical Turkish poetry
  1. Tez No: 497956
  2. Yazar: DENİZ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Redif, şahıs, divân şiiri, Redif, person, poems of divan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma klasik Türk şiirinde redifte bulunan din adamı olmayan kişileri ele almaktadır. Çalışmamıza 314 divân tarayarak başladık. Bunun sonucunda tespit ettiğimiz şiirlerde redifi şahıs adı olanlarını inceledik. Daha sonra bu kişileri dinî ve dinî olmayan kişiler olarak sınıflandırdık. Birinci bölümde çalışmamızın probleminden, amacından, öneminden, sınırlılıklarından ve tanımlarından bahsettik. İkinci bölümde, tespit ettiğimiz bu şiirlere genel değerlendirme yaparak yüzyıllara göre sınıflandırdık. Üçüncü bölümde tezimizin konusu olan dînî olmayan kişilere yoğunlaşarak onların şairlerce nasıl anlatıldığı, tezkirelerin de yardımıyla bu kişilerin şairlerle olan münasebetini belirlemeye çalıştık. Çalışmamızın dördüncü bölümünde inceleme sonucu elde ettiğimiz bilgileri sonuç başlığında belirttik.
Özet (Çeviri)
This study is composed of poems which are non-religious people in classical Turkish poetry. We started our study by examining the names of the redifferent persons in the poems we found by scanning 314 divans. We then classified these persons as religious and non-religious individuals. In the first part, we talked about the problem, purpose, importance, limitations and definitions of our work. In the second part, we classify these poems that we have identified according to centuries by making a general evaluation. In the third part, we concentrated on non-religions who are the subjects of our thesis and tried to determine the relation of these people with the poets with the help of the tezkires, how they were told to the poets. In the fourth part of our study, we have noted in the head of the results of the findings we obtained as a result of the study.