Depresyon modeli oluşturulan dişi ve erkek sıçanlarda agomelatinin kognitif fonksiyonlara ve nörogeneze etkisi
The effect of agomelatin on cognitive functions and neurogenesis in depression modeled female and male rats
  1. Tez No: 498031
  2. Yazar: UMUT BAKKALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN GÖLGELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, zorlu yüzme testi, kognitif fonksiyon, nörogenez, agomelatin, Depression, forced swimming test, cognitive function, neurogenesis, agomelatin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Depresyon, dünya nüfusun yaklaşık %20'sini etkileyen önemli bir hastalıktır. Fakat kullanılan ilaçlara rağmen depresyon hala önemli bir sağlık sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Bu çalışmada;“Depresyon Modeli Oluşturulan Dişi ve Erkek Sıçanlarda Agomelatinin Kognitif Fonksiyonlara ve Nörogoneze Etkisi”gösterilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalarda nörogenezin 2 farklı beyin bölgesinde olduğu bildirilmiştir. Bu bölgeler hipokampüsün dentat girusunun subgranüler zonu ve subventriküler zonudur. Subventriküler zondan doğan hücreler daha sonra RMS (Rostral Migratory Stream) adı verilen yol ile olfaktör bulbusa göç ederler ve olgun şekillerine ulaşırlar. Nöron hücrelerinin bu yenilenmesi yaşam devam ettiği sürece devam eder.“Melatonin”molekülünün sentetik analoğu olan“agomelatin”depresyon tedavisinde son yıllarda kullanıma girmiş bir moleküldür. Agomelatinin literatürde öğrenme–bellek ve hipokampal nörogenez üzerine olumlu etkisi üzerine yapılmış olan çalışmalar kısıtlıdır. Klinikte kullanılan ilaçların dozu cinsiyet ayırımı gözetmeksizin birim ağırlık başına hesaplanmaktadır. Fakat agomelatin üzerine yapılan çalışmalarda biyoyararlanımın kadınlarda erkeklere oranla daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada; kontrol, kontrol-agomelatine, depresyon, depresyon-agomeletin olmak üzere toplam 8 grup (dişi ve erkek) vardı. Zorlu yüzme testi ile depresyon modeli oluşturduğumuz sıçanlara 10gr/kg/gün dozunda 14 gün boyunca agomelatin verip davranış testleri uygulanmıştır. Agomelatin molekülü gavaj şeklinde uygulanmıştır. Daha sonra kan örneklerinden ACTH, kortizol ölçümleri yapılmıştır. Son olarak beynin hipokampüs bölgesinden kesitler alınıp immünohistokimyasal yöntemle nörogenez gösterilmeye çalışılmıştır. Depresyon grubu sıçanlarda kognitif fonksiyonlarda ve nörogenezde azalma bulundu. Kontrol-agomelatin grubu sıçanlar ile kontrol grubu sıçanlar arasında fark olmadığı bulundu. Agomelatin, bozulmuş olan kognitif fonksiyonları ve nörogenezi arttırdı. Ancak bu etkinin cinsiyetten bağımsız olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Depression is an important disease affecting approximately 20% of the world population. However, despite the drugs used, depression is still an important health problem. In this study there were tried to be shown, the effect of Agomelatinin on cognitive functions and neurogeneise in depressied female and male rats. Studies have reported that neurogenesis occurs in 2 different brain regions. These regions are the subgranular zone of the dentate gyrus of the hippocampus and the subventricular zone. Cells born from the subventricular nucleus and then they migrate to the olfactory bulb and reach their mature form by the so-called Rostral Migratory Stream (RMS). This renewal of neuron cells continues as long as life continues.“Agomelatin”, is the synthetic compound of the“melatonin”molecule, has been used in the treatment of depression in recent years. There are limited studies on the positive effect of agomelatin on learning-memory and hippocampal neurogenesis in the literature. The used medicines doses in the clinic are calculated per unit weight without regard to the gender discrimination. However, the studies have shown that bioavailabilityof agomelatin is higher in women than in men. In this study, there were a total 8 groups as a control, control-agomelatine, depression, depression-agomelatine ( each group for both female and male rats). The rats that were modeled depression by forced swimming have given agomelatine for 14 days at 10 gr/kg/day and behavioral tests were applied. The agomelatin molecule was applied in the form of gavage. Then, ACTH and cortisol measurements were taken from the blood samples. Lastly, slices from the hippocampal region of the brain were taken and immunohistochemistry was performed to demonstrate neurogenesis. Depression group showed decreased cognitive function and neurogenesis in rats. There was no difference between the control-agomelatin group rats and the control group rats. Agomelatine increased impaired cognitive function and neurogenesis. However, this effect was found to be independent of sex.