Siyasal pazarlama açısından aday belirleme süreci ve seçmen tercihlerine etkileri
The nomination process and its effects into the preferences of electorate in terms of political marketing
- Tez No: 498228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONAY ZEKİ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, İşletme, Political Science, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Pazarlama, Aday, Aday Belirleme Süreci, Seçmen, Oy Verme Davranışı, Political Marketing, Candidate, Nomination Process, Electorate, Voting Behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Günümüzde siyasal pazarlama faaliyetlerinin hem seçmenler hem de seçmenlerin oylarına talip olan adaylar ve/veya siyasi partiler için önem taşıdığı bilinmektedir. Siyasi partiler veya adaylar tarafından uygulanacak olan siyasal pazarlama faaliyetleri ile seçilme ya da iktidara gelme için gerekli oyların toplanması söz konusu olurken, seçmen de verdiği oy ile çıkarını korumakta ve temsil edilme yetkisini oy verdiği adaya ya da partiye devretmektedir. Özellikle siyasi partiler veya adayların seçmen ile iletişim sırasında nasıl bir tutum ve davranış içerisinde bulunması ya da hangi seçmen özelliklerine göre nasıl bir vaatte bulunması gerektiğinin bilinmesi noktasında siyasal pazarlama faaliyetlerinin aktif kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca seçmenle bu iletişim sırasında gerek parti gerekse de kendi adına iletişim de en önemli taraf olan adayın özellikleri ve aday belirleme süreci de seçmenlerin oy verme davranışlarında etkilidir. Bu araştırmada aday ve aday belirleme süreci ile ilgili parti yetkililerinin değerlendirmesinin alınması ve bu unsurların seçmenlerin oy verme davranışlarına olan etkisinin bulunması amacıyla öncelikle Antalya ili kapsamında, gerçekleştirilen nitel çalışmada mecliste grubu bulunan dört partinin hem genel merkez hem de Antalya ilindeki yöneticileriyle görüşülmüş, aday ve aday belirleme süreciyle ilgili 66 temaya ulaşılmıştır. Ayrıca gerçekleştirilen nicel araştırma da ise Antalya ili metropol ilçelerinden 1066 kullanılabilir veri elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre ortaya konulan aday özelliklerinin Demografik Özellikler, Dürüstlük ve Eğitim, İdeoloji ve Tutarlılık, Davranışsal Özellikler boyutlarının ve aday belirleme süreciyle ilgili ifadelerin katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve gelir düzeylerinden etkilenip etkilenmedikleri ya da bu demografik değişkenlerde anlamlı farklılıkların olup olmadığı ortaya koyulmuştur. Ayrıca söz konusu bulguların teori ve uygulama açısından kısıtları belirtilip bundan sonra gelecek araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is known that the current activities related with political marketing bear high importance both for the electorate and the candidates and/or political parties seeking the approval of the electorate. While the candidates or political parties aim at being elected or coming into power by obtaining the required level of vote with the political marketing activities, the electorate try to preserve their interests and transfer the authority of representation to the nominee or the party they vote. The activities of political marketing are known to be actively conducted in determining how the political parties or candidates are supposed to behave while communicating with the electorate or in finding out the best commitments to be made to the electorate according to their individual features. The characteristics of the candidate and the nomination process, which seems to be the most significant aspect during the communication of the candidate and the party with the electorate, are highly effective in voting behaviors of the electorate. In this dissertation, some interviews have been made as part of qualitative approach with the ruling officials in Antalya and at their headquarters in Ankara of four political parties represented at Turkish Grand National Assembly in order to identify the evaluation of party officials on candidates and nomination process and to trace how such elements influence the voting behaviors of the electorate, and 66 themes have been obtained on the candidate and nomination process. Also, the quantitative aspect of the study has provided 1066 utilizable data, which has been conducted at the provincial towns of Antalya. It has been revealed whether such the aspects of candidate characteristics as Demographical Features, Honesty and Education, Ideology and Consistency, Behavioral Features, and the expressions about nomination process has been influenced with such traits of the participants as gender, age, education status and income level, or whether there are some significant distinctions at these demographical variables. The limits of the findings have been pointed out in terms of theory and practice, and some suggestions have been made for further research.