Kentsel tasarımda kent parklarının engelli hareketliliği: Kastamonu örneği
Disabled mobility opportunities of urban parks through urban design : Case study of Kastamonu
  1. Tez No: 498281
  2. Yazar: FERHAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu, engelli, park, engelsiz mekan tasarımları, erişilebilirlik, standartlar, Kastamonu, disabled, park, undisabled space design, accessibility, standards
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı Kastamonu kent merkezinde seçilmiş olan İstiklal Yolu Parkı, Cevizli Park, Kışla Parkı ve Dt. Ekrem Esen Parkı örneklerinde tüm insanlara hizmet vermek amacıyla yapılan kent parklarının engelli bireyler tarafından erişilebilirliğini incelemektir. Çalışmanın literatür kısmında engelli tanımları ve engellilik çeşitleri anlatılarak engellilerle ilgili yasal düzenlemelerden bahsedilmiştir. Daha sonra engelli bireylerin parklarda karşılaştıkları sorunlar ile parklarda engelsiz mekan tasarımları ve standartları hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise örnek alanlar hakkında bilgiler verilip bulgular kısmında bu alanlar için hazırlanmış gözlem analiz formu ile parklarda yapılan tasarımların ve kent mobilyalarının tasarım ilkelerine ve standartlarına uygunluğu araştırılmıştır. Çalışma kapsamındaki engelli türleri Bedensel Engelli (Tekerlekli Sandalye Kullanan Engelli ve Yürüyebilen Engelli), Duyusal Engelli (Görme Engelli, İşitme Engelli ve Dil ve Konuşma Engelli), Zihinsel Engelli ve Geçici Engelli olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerle parkların engelli kişiler tarafından erişilebilirliği ve parklarda karşılaştıkları sorunlar ortaya çıkarılmış sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract: The purpose of this study is to evaulate the disabled accessibility of urban parks which have been built for everyone on the cases of İstiklal Yolu Park, Cevizli Park, Kışla Park and Dt. Ekrem Esen Park that were selected from Kastamonu city center. At the literature review part of the study the definitions for the context of disabled and the variations of disability have been explained and regulations about disabled have been mentioned. Additionally, information was provided about the problems faced by disabled people in urban parks and the undisabled space design and standards in the parks. In the last part of the study, after giving information about the case areas, the design of parks and urban furnitures were investigated by the observation forms prepared for these areas within the scope of desing principles and standards in findings part. The disability variations in the scope of the study were determined as Physically Disabled (Disabled and Walking Disabled), Sensory Disabled (Visually Disabled, Hearing Disabled and Speech Disabled), Mentally Disabled and Temporary Disabled. As the result of the study the accessibility of the parks and the problems faced by the disabled people in urban parks have been determined and solutions fort he problems have been proposed.