Kültür varlıklarının korunması bağlamında toplumsal bellek: Meydanlar (Taksim Meydanı örneği)
Collective memory in the context of the protection of cultural artifacts: Public squares (Taksim Square as an example)
- Tez No: 498342
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KURTULUŞ AYDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Bellek, Kamusal Alan, Taksim Meydanı, Kültür Mirası
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Korumanın konusu ya da kapsamına giren toplumsal belleğin üretildiği meydanlar, tarihsel olarak farklı toplumsal şartlar ve siyasi gelişmeler ile düşünce biçimlerinden etkilenmiş, sadece tarihi veya sanatsal değerleri açısından değil, kent kimliğini inşa eden ve geçmiş ile gelecek arasındaki bilgi ağının sürdürülebilmesini sağlamaları açısından da önemlidirler. Bu tezde, korunması gereken kültür mirası olarak toplumsal bellek açısından meydanların neden önemli olduğu ve neden“korunması”gerektiği incelenirken, siyasi otoritenin müdahale aracı ve karşı duruşun simgesi olması, sürekli devinim halinde bulunması, İstanbul'un kentsel kimliğini temsil etmesi, hem siyasi ve ekonomik, hem de gündelik yaşam kültürünün taşıyıcı mekanı olması nedeniyle Taksim Meydan'ı örnek alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Public spaces generated by collective memory are historically influenced by different social conditions , political developments and ways of thinking . They are essential not only in terms of their historical or artistic values but also in the formation of the identity of the city and maintaining the network of knowledge between the past and the future. In this thesis, while examining the importance of public spaces as cultural inheritance of collective memory and emphasizing the importance of their perseverance, Taksim Square which is the representative of the daily life culture of the urban identity of Istanbul, was taken as an example due to being the instrument of intervention by the political authority and the symbol of counter-stance, being in constant motion. Key concepts : Collective memory , public space , Taksim Square , Cultural Inheritance