Maturidi'nin Te'vilat adlı eserinde irade-fiil ilişkisi -yöntem bağlamında bir değerlendirme
Will and action relationship in the work of al-maturidi named taʾwilat -an assessment in the context of his methods-
  1. Tez No: 498683
  2. Yazar: MAHMUT KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HASAN TEVFİK MARULCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mâturîdî, Ġrâde, Ġhtiyâr, Kudret, Kesb, Halk, al-Maturidi, Irada, Ikhtiyar, Qudra, Kasb, Khalq
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kelâmın önemli konularından biri olan irâde ve fiil ile iliĢkisi, düĢünce ekollerine göre ilâhî ve beĢerî açıdan değerlendirilmiĢtir. Bazı Kelâm ekolleri konunun ilâhî yönüne ağırlık verirken, diğer bir kısmı beĢerî yönünü ön plana çıkarmıĢ, bu durum insanın düĢünce özgürlüğü ve ilâhî irâdenin insan üzerindeki etkisini tartıĢmaya açmıĢtır. Ġlâhî yöne ağırlık veren Cebriye ekolü ile beĢerî yöne ağırlık veren Kaderiye fırkaları ifrat ve tefrit noktalarını oluĢturmuĢtur. Ehl-i Sünnet‟in önemli temsilcilerinden olan Mâturîdî ekolü ise Kur'ân merkezli kendine özgü düĢünce metotlarını oluĢturarak bu iki uç noktanın ortasında yer almıĢtır. GeliĢtirdiği halk ve kesb teorileri sayesinde bütün fiillerde yaratıcının Allah olduğu ve kulun fiillerinde mükellefiyetinin olup cebrin bulunmadığı görüĢlerini sistemleĢtirmiĢtir. ÇalıĢmamızda irâde-fiil konusunun ilâhî ve beĢerî yönüne yönelik Kelâm ekollerinin irâde-fiil iliĢkisinde yapmıĢ oldukları değerlendirmeler üzerine Ehl-i Sünnet Kelâmının sistemleĢmesinde büyük payesi olan Ebû Mansûr el-Mâturîdî (ö. 333/944)‟nin konuya yaklaĢımı ve düĢünce yöntemlerinin tespiti hedeflenmiĢtir. Bu bağlamda onun önemli eserlerinden biri olan Te‟vîlât adlı tefsiri esas alınmıĢtır.
Özet (Çeviri)
According to the thought schools, relationship between the will and action which is one of important subjects of the Islamic Theology has been evaluated in terms of divine and human. While some Kalam associations emphasize the divine aspect of this subject, others have brought forward the human direction, this has been caused by debating about human freedom and the influence of divine will on man. Within these minds, The Qadariyya, which give weight to the humanity and the school of the Jabriyya, which gives importance to the divine direction. The Maturidism, one of the important representatives of the Ahl-i Sunnah schools, took place in the midst of these two extremes, by creating the Qur'an-centered ways of thinking. Al-Maturidi has developed and systematized the views of created (khalq) and chosen (ikhtiyār), acquired (kasb), theory which is a doctrine in Islam as a mean between predestination and free will. According to al-Maturidi, all actions, good and evil, are originated by God, but they are“acquired”(maksūb, whence kasb) by men. So the aim of this study has to examine the approach and thought methods of Abu Mansûr al-Mâturîdî (d. 333/944), which is a big part in the systematization of the Ahl-i Sunnah Kelam. In this context, it is based on his one of the important books Taʾwilat al-Qurʾān about his Qurʾanic exegesis (tafsir).