Tarık Dursun K.'nın romanlarında toplumsal cinsiyet rolleri
Social gender roles in novel of Tarık Dursun K.
  1. Tez No: 498898
  2. Yazar: SEDEF METİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarık Dursun K, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Tarık Dursun K, Gender, Gender Roles
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Edebiyat dünyasına şiirle adım atan ancak 1950 sonrası Türk Edebiyatında başta hikâye ve roman olmak üzere eleştiri, anı, deneme gibi çeşitli türlerde de eser veren Tarık Dursun K.; gazetecilik, dergicilik, sinemacılık gibi farklı alanlarda da kendini ispatlamış ve pek çok ödüle lâyık görülmüş bir şahsiyettir. Romanlarında sosyal temaların yanında birey ve bireyin yalnızlığına dair temaları da ele alan Tarık Dursun K. , özellikle sosyal gerçekçilik yönü öne çıkan romanlarda kültürümüzün cinsiyetlere yüklemiş olduğu rolleri başarıyla vermiştir. Bu çalışmada Tarık Dursun K.'nın romanları;“toplumsal cinsiyet rolleri”çatısı altında kadın ve erkeğin toplumsal dünyaları, bireylerin sosyal kimlikleri, erkek egemenliğine dayalı aile ve toplum yapısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tarık Dursun K. , who stepped into the world of literature with poetry but has worked on various genres such as criticism, memoir, trial in the past- 1950 Turkish Literature, especially story and novel; journalism, cinematography and has proven itself in many diffirent areas and is worthy of many prizes personality. In his novels Tarık Dursun K. dealing with social themes as well as individual and individual loneliness has described successfully fulfilling the role of gender in our cultural novels, especially in the novels of social realism. In this study Tarık Dursun K.'s novels; under the roof of“gender roles”the social worlds of woman and man, the social identities of individuals, the stracture of family and society based on male domination were examined.