Bingöl il merkezindeki 8. sınıf öğrencilerinin kullandıkları cümle kalıpları
Phrases used by 8th grade secondary school students in the ci̇ty center, Bi̇ngöl
  1. Tez No: 498911
  2. Yazar: VEDAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçenin söz dizimi, cümle, cümle kalıpları, isim cümleleri, Bingöl, Turkish's syntax, sentence, sentence patterns, noun phrases, Bingöl
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Türkçede söz dizimi önemli konulardan biridir. Çalışmamızda söz dizimi içeri-sinde yer alan cümlenin ögeleri ve yüklemin türüne göre cümle çeşitleri konuları doğrultusunda 8. sınıf öğrencilerinin yazmış olduğu 100 kompozisyon çalışmasından 1678 cümle, 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı'nda yer alan 6 metinden 548 cümle incelenerek cümlelerde kullanılan ögeler ve bu ögelerin sayısı ile yüklemin türüne göre cümlelerin biçimleri tespit edilmiştir. Yapılan bu tespitlerin ışığında da ders kitabında yer alan metinlerde kullanılan cümle kalıpları ile öğrencilerin kullandıkları cümle kalıpları karşılaştırılmıştır. Tez çalışması“Söz Başı”ve“Giriş”ten sonra“Birinci”,“İkinci”,“Üçüncü”bölüm ve“Sonuç”tan oluşmaktadır. Çalışmanın sonunda da doğrudan ya da dolaylı olarak faydalandığımız“Kaynaklar”a yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish language's one of most important topics to be considered is syntax. In this context, in our study, in accordance with the topics; elements of the sentence located in the syntax and the kinds of sentence according to the type of predicate; 1678 sentences from 100 compositions which were written by 8th grade students and 548 sentences of 6 text lines in Turkish coursebooks were examined and the elements used while establishing a sentence, the number of these elements, the forms of sentence according to the type of predicate were tried to be determined. In the light of these findings, the phares used in the textbooks and the phares used by the students were compared. The thesis consists of“The Top”and“Introduction”, then“First”,“Second”,“Third”section and“Conclusion”At the end of the study, either directly or indirectly used“Resources”has been selected.