Bulantı kusma nedeniyle kullanılan granisetronun spinal anestezi kaynaklı hipotansiyona etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of granitetron's effect on spinal anesthesia-induced hypotension used for nausea and vomiting
- Tez No: 499108
- Danışmanlar: DR. HÜSEYİN ALP ALPTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Hipotansiyon, Arter basıncı, Granisetron, Kalp atım hızı, Spinal anaesthesia, Hypotension, Arterial pressure, Granisetron, Heart rate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bulantı kusma profilaksisi için kullanılan intravenöz (i.v.) granisetronun spinal anestezi kaynaklı hipotansiyon ve bradikardi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Çalışmamız için öncelikle 39/03 nolu etik kurul onayı alınmış olup, spinal anestezi altında elektif opere edilen, ASA 1-2 sınıfında olan 120 hasta ile yapılmıştır. Hastalar, rasgele dağılımla Grup G (Ganisetron; n=60) ve Grup P (Plasebo; n=60) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Spinal anesteziden 5 dk önce, G grubuna 10 ml %0.9 serum fizyolojikle seyreltilmiş 1 mg intravenöz granisetron ve P grubuna ise 10 ml intravenöz %0.9 serum fizyolojik uygulanmıştır. İki gruptaki tüm hastalara 15 mg heavy bupivakain %0.5 ile L4-5 seviyesinden spinal anestezi yapılmıştır. Motor blok derecesi ve seviyesi, sensoryal blok seviyesi ve hemodinamik veriler, anesteziden önce bir kez ve sonra ise 20 dk boyunca her 5 dk'da bir kaydedilmiştir. Bulgular: Her iki grubun demografik verilerinde anlamlı farklılık yoktur. İlk değerlere göre hemodinamik verilerde her iki grupta da düşme görülse de G grubunda sistolik, diastolik ve ortalama kan basıncı ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti. Kalp atım hızında anlamlı farklılık gözlemlenmedi. Sonuç: İntravenöz olarak uygulanan granisetron spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu azaltır, ancak kalp atım hızı üzerine belirgin etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study assesses the effect of intravenous granisetron, commonly used as an antiemetic, on spinal anesthesia-induced hypotension and bradycardia. Methods: Our study including 120 ASA physical status I-II patients scheduled for elective surgery under spinal anesthesia was performed following the ethics committee approval with the number of 39/03. Patients were randomly assigned to two groups as Group G (granisetron; n=60) and Group P (plasebo; n=60). Five minutes before spinal anesthesia, Group G received 1 mg intravenous granisetron diluted in 10 ml of isotonic sodium chloride solution and Group P received 10 ml of isotonic sodium chloride solution. Spinal anesthesia with hyperbaric bupivacaine 0.5%, 15 mg at the level of L4-5 was applied for both groups. Hemodynamic, sensory and motor block parameters were recorded before and after spinal anaesthesia every 5 minutes during 20 minutes of surgery. Hemodynamic, sensory and motor block parameters were recorded before and after spinal anaesthesia every 5 minutes during 20 minutes of surgery. Results: There was no difference in the demographic data of both groups. Although hemodynamic data showed a decrease in both groups according to initial values, blood pressure measurements in group G were significantly higher than the first measure values. There was no significant difference in heart rate values between the groups. Conclusion: Granisetron reduces hypotension after spinal anesthesia, but there is no significant effect on heart rate