Sezaryenle doğum için kullanılan anestezitekniklerinin yenidoğanın serebral ve renaloksijenizasyonu üzerine olan etkilerininkarşılaştırılması
Comparison of the effects of anesthetic techniques used for cesareandelivery on neonatal cerebral and renal oxygenation
- Tez No: 499107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KAVRUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, rejyonal anestezi, near infrared spektroskopi, rejyonal serebral oksijen saturasyonu, rejyonal renal oksijen saturasyonu, yenidoğan, Anesthesia, general, regional, near-infrared spectroscopy, regional cerebral oxygen saturation, regional renal oxygen saturation, newborn
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve amaç: Esktrauterin hayata uyum sürecinde yenidoğan organ sistemlerinde birçok fizyolojik değişiklik olmaktadır. Bu adaptif değişiklikler, doğum şekli ve doğumda uygulanan anestezi yönetimi gibi faktörlerden etkilenebilir. Near infrared spektroskopi (NIRS) doku oksijenizasyonunun sürekli ve non-invaziv olarak izlenmesine olanak sağlayan, yenidoğanda kullanımı giderek artmakta olan bir yöntemdir. Bu çalışmada elektif sezaryen operasyonlarında anestezi yöntemi olarak genel ve spinal anestezinin yenidoğanın serebral ve renal oksijenizasyonu üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Metod: S.B.Ü. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi etik kurulundan izin alınarak sezaryen altında elektif olarak doğumu gerçekleşecek olan, 18 yaş üstü, Amerikan Anesteziyoloji Derneği (ASA) I-III grubu, gestasyonel yaşı 37-41 hafta arasında olan toplam 60 gebe çalışmaya dahil edildi. Olgular spinal anestezi uygulanan grup (Grup 1; n: 30) ve genel anestezi uygulanan (Grup 2; n: 30 ) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Gebelerin preoperatif ve intraoperatif ortalama arter basınçları (OAB), kalp hızı (KH), arteryel oksihemoglobin saturasyonları (SpO2) intraoperatif kanama miklarları ve doğum sonrası yenidoğanların 1. ve 5. dk Apgar skorları, preduktal postduktal arteryel oksihemoglobin saturasyonları (SpO2), perfüzyon indeksleri, kalp hızları, vücut ısıları, serebral ve renal rejyonal oksijen saturasyonları (rSO2) kaydedildi. Her iki grubun verileri istatiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grubun serebral ve renal rSO2 değerleri arasında tüm zamanlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Grup 1 ve Grup 2 için; serebral rSO2 değerlerinin 10. dakikadan itibaren renal rSO2 değerlerinin ise 15. dakikadan itibaren anlamlı olarak yükseldiği ve serebral rSO2 değerlerinin renal rSO2 değerlerine göre yaşamın ilk 60 dakikasında anlamlı olarak düşük olduğu tespit edildi. Serebral rSO2 değerleri ile preduktal SpO2, renal rSO2 ile postduktal SpO2 değerleri arasında pozitif korelasyon saptandı. Serebral ve renal rSO2 değerleri ile vücut ısısı arasında da pozitif bir korelasyon olduğu tespit edildi. Sonuç: Sezaryenle doğumda kullanılan genel ve spinal anestezi yöntemlerinin, yenidoğanların serebral ve renal oksijenasyonu üzerine benzer etkileri bulunmaktadır. Her iki anestezi yönteminde de yenidoğanların hem serebral hem de renal rSO2 değerlerinin zaman içinde yükseldiği ve yenidoğanların serebral rSO2 değerleri ile preduktal SpO2, renal rSO2 değerleri ile postduktal SpO2 değişimleri arasında korelasyon olduğu ayrıca hem serebral hem de renal rSO2 değerlerinin vücut ısısı değişimleri ile korele olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Neonatal adaptation to extrauterine life has many physiological changes in neonatal organ systems. These adaptive changes may be affected such as type of delivery and anesthesia management at birth. Near infrared spectroscopy (NIRS) is a popular non-invasive method that can be used in newborns to be monitored tissue oxygenation. In this study, we have purposed to compare the effects of general anesthesia versus spinal anesthesia on newborn's cerebral and renal oxygenation in elective cesarean delivery. Methods: By the following approval from Ethics Committee of University of Health Sciences, Antalya Training and Research Hospital, a total of 60 pregnant individuals underwent elective cesarean surgery, who those older than 18, gestational age 37-41 weeks old, ASA I-III, were included in this study. The pregnants were divided into two groups: Group 1(those who received spinal anesthesia, n=30) and Group 2 (those who received general anesthesia, n=30). The preoperative and intraoperative mean arterial pressures (MAP), heart rate (HR), arterial oxyhemoglobin saturation (SpO2), amount of blood loss of pregnants and 1st-5th minute Apgar scores, preductal and postductal SpO2, perfusion index, heart rates, body temperature, cerebral and renal regional oxygen saturations (rSO2) of newborns after birth were recorded. The data of both groups compared of statistically. Findings: The cerebral and renal rSO2 values of both groups were no statistically significant. In both groups, the increases in cerebral and renal rSO2 values were statistically significantly from the 10th and 15th minutes, respectively. In first 60 minutes after birth, cerebral rSO2 values were statistically lower than renal rSO2 values. There was a positive correlation between cerebral rSO2 and preductal SpO2, and renal rSO2 and postductal SpO2 values. There was also a positive correlation between cerebral-renal rSO2 values and body temperature. Conclusions: General and spinal anesthesia techniques used for cesarean delivery have similar effects on cerebral and renal oxygenation of newborns. In both of two anesthesia methods showed that both cerebral and renal rSO2 values were increased over the time and newborns cerebral and renal rSO2 values were correlated with preductal and postductal SpO2, respectively. Cerebral and renal rSO2 values correlated with body temperature changes.