Tenofovir kullanan ve emziren annelerde tenofovirin anne sütündeki düzeyinin belirlenmesi
The determination of tenofovir level in breast milk of nursing mothers under tenofovir therapy
  1. Tez No: 499148
  2. Yazar: UMRAN ŞUMEYSE ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGÜL METE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, anne sütü, tenofovir
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada emzirme döneminde tenofovir disoproksil fumarat (TDF) kullanan kronik hepatit B (KHB) hastalarında tenofovirin anne plazması, anne sütü ve bebekteki konsantrasyonlarının belirlenmesi ve ilaç düzeyini etkileyen faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamıza 2014-2017 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda KHB nedeniyle takip edilen veya kliniğimize yönlendirilen, emzirme döneminde en az bir aydır TDF kullanan anneler alınmıştır. Toplam 11 anne bebek çifti çalışmaya dahil edilmiştir. Anne ve bebeklerden eş zamanlı olarak anne kanı, anne sütü ve bebek kanı örnekleri birer kez alınmış, liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) yöntemi ile tenofovir konsantrasyonları belirlenmiştir. Bulgular: Tenofovir konsantrasyonları 4-600 ng/mL aralığında tayin edilmiştir. Anne plazması ve anne sütü örneklerinde tenofovir konsantrasyon ortancaları sırasıyla 88,44 (IQR: 62,47-116,17) ng/mL, 6,69 (IQR: 4,88-7,03) ng/mL saptanırken, bebek plazma örneklerinin hepsinde tenofovir konsantrasyonu 0 ng/mL olarak belirlenmiştir. Anne sütü/plazma tenofovir konsantrasyon oranı 0,07 olarak saptanmıştır. Anne sütündeki tenofovir konsantrasyonu ile anne plazmasındaki tenofovir konsantrasyonu arasında pozitif yönde, kuvvetli ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r: 0,7 p < 0,05). Annenin yaşı, boyu, kilosu, bebeğin yaşı, TDF kullanma süresi ve son ilacın içilme saati ile tenofovir konsantrasyonları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma ile KHB nedeniyle emzirme döneminde TDF kullanımı ile anne sütüne az miktarda tenofovir geçtiği, bebeğin sistemik dolaşımına da saptanabilir düzeyde ilaç geçmediği görülmüştür. Bu sonuçlar bu dönemde TDF kullanımının güvenli olacağını düşündürmekle birlikte, bebeklerde uzun vadede herhangi bir yan etki gelişip gelişmediğini irdeleyecek geniş çaplı ayrı bir kohort çalışması ile değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine of tenofovir concentration in maternal plasma, breast milk and infants and factors affecting drug levels in chronic hepatitis B (CHB) patients using tenofovir disoproxil fumarate (TDF) during breastfeeding period. Patients and Method: Patients followed up or transferred to Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty Infectious Diseases and Clinical Microbiology Department for CHB and who had recevied TDF at least for one month during breastfeeding period between 2014-2017 years were enrolled in this study. A total of 11 mother infant pairs had been included in this study. Maternal blood, breast milk and infant blood samples were obtained simultaneously from mother and infant pairs. Tenofovir concentrations were determined by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS / MS) method. Results: Tenofovir concentrations were determined at range a of 4-600 ng / mL. The median concentrations of tenofovir in maternal plasma and breast milk samples were 88,44 (IQR: 62,47-116,17) ng / mL, 6,69 (IQR: 4,88-7,03) ng /mL, respectively. Tenofovir concentrations in all of the infant plasma samples were determined as 0 ng/mL. The ratio of tenofovir concentration in breast milk/maternal plasma was determined as 0,07.