Effect of nano-silica on the chemical durability and mechanical performance of fly ash based geopolymer concrete
Nano-silika'nın uçukül tabanlı geopolimer betonun kimyasal dayanıklılığı ve mekanik performansı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 499452
  2. Yazar: GHASSAN HUSSEIN HUMUR HUMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geopolimer Beton (GPC), Uçucu Kül, Nano-Silika, Kimyasal Atak, Kırılma Tokluğu, Geopolymer Concrete (GPC), Fly Ash, Nano Silica, Chemical Attacks, and Fracture Toughness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, literatürde ilk defa uçucu kül/silika katkılı geopolimer betonun (FANSGPC) kimyasal ataklara karşı performansını araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmanın hedeflerini başarabilmek için deneysel bir çalışma yürütülmüştür. Araştırma için F sınıfı uçucu kül (FA) içeren nano-silikalı ve nanosilikasız belirli bir geopolimer beton üretilmiştir. Aynı zamanda, normal çimento içeren beton da kontrol numunesi olarak hazırlanmıştır. Kimyasal ataklar sırasıyla 5%, 5% ve 3.5% miktarlarında sülfürik asit çözeltisi (H2SO4), magnezyum sülfat (MgSO4) ve tuzlu su (NaCl) ile sağlanmıştır. Çalışılan temel faktörler kütle, yarmada çekme mukavemeti, basınç mukavemeti ve kırılma tokluğudur. Çalışma sonuçları 30 gün boyunca kimyasal çözeltilere maruz kalan geopolimer betonun normal betona kıyasla daha üstün olduğunu göstermiştir. Bu durum geopolimer betonda oluşmuş daha kararlı çapraz bağlanmış alümina-silikat polimer yüzeyinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, nano-silika eklenmesi geopolimer betonda yüksek yoğunluklu bir mikroyapı oluşturduğu için geopolimer betonun dayanıklılık özelliklerini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the performance of fly ash/Nano silica-based geopolymer concrete (FANSGPC) to chemical attacks for the first time in literature. For this, an experimental study was carried out to achieve the goals of the study. A specified geopolymer concrete (GPC) with class F fly ash (FA) with and without Nano-Silica (NS) was produced for the investigation. Normal concrete (NC) was also prepared as a control specimen. The chemical attacks were achieved by sulfuric acid solution (H2SO4), Magnesium Sulfate (MgSO4), and Salt Water (NaCl) with the amount of (5%, 5%, and 3.5%), respectively. The main factors studied were the evaluation of mass, split tensile strength, compressive strength, and fracture toughness. The study results show that the performance of GPC, when exposed to chemical solutions for 30-days, was superior to NC concrete. This result is attributed to a more stable cross-linked alumina-silicate polymer structure formed in the geopolymer concrete. Furthermore, incorporating Nano-silica increases the durability of geopolymer concrete due to the formation of a high dense microstructure in geopolymer concrete.