Hukukî açıdan faktoring işlemi
Factoring in terms of law
- Tez No: 499588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Faktoring işlemi, alacağın devri, delkredere riski, müşteri, üçüncü kişi borçlu, Factoring operation, transfer of claim, del credere risk, client, third person debtor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu çalışmanın konusunu, hukukî açıdan faktoring işlemi oluşturmaktadır. Faktoring işlemi, gerek dünyada, gerekse ülkemizde geleceği olan bir konudur. Faktoring işleminin çalışma konusu olarak seçilmesinin, çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bu sebeplerden en önemlisi, küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından oldukça önemli ve alternatif bir finansman tekniği olan faktoring işleminin, Türk Hukuku'nda yakın zamanlarda, hem teorik yönünün, hem de pratik yönünün monografik bir çalışmada derinlemesine incelenmemiş olmasıdır. Öte yandan, 13.12.2012 tarihinde yürürlüğe giren FKFFŞK.'nun konuya ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi gerekliliği de, faktoring işleminin çalışma konusu olarak seçilmesinde önemli bir etken olmuştur. Çalışma bir giriş, dört bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, konunun önemi ve faktoring işleminin çalışma konusu olarak seçilmesinin sebepleri açıklanmıştır. Birinci bölümde, faktoring işlemi ile ilgili temel bilgilere yer verilerek, işlemin tarihsel gelişimi, tanımı, tarafları, işleyişi, işlevi, türleri ve benzer finansman teknikleri konusunda genel bir bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde, faktoring sözleşmesinin hukukî niteliği, şekli ve hükümleri tartışılmıştır. Sözleşmenin genel işlem koşulları ve teminat hukuku açısından değerlendirilmesi de bu bölümde yapılmıştır. Üçüncü bölümde, faktoring işleminde alacakların devri incelenmiştir. Borçlunun hukukî durumu ve faktoring işlemi ile kambiyo hukuku arasındaki ilişki de bu bölümde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Son bölümde, faktoring sözleşmesinin sona ermesi incelenmiştir. Çalışma, inceleme konusunda genel bir değerlendirmenin yapıldığı ve varılan sonuçların özetlendiği, sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The scope of this study is legal aspects of factoring operations. Factoring operation is a subject that will have a future both in Turkey and in the world. There are various reasons to choose factoring as a subject of this study. The most important reason is the lack of a monography including an in-depth analysis of both theoretical and practical aspects of factoring issues which is an important and alternative financing method for the small and medium sized enterprises. On the other hand, the necessity to evaluate the related provisions of the Law on Financial Leasing, Factoring and Financing Companies (FKFFŞK.) that came into force on 13.12.2012 is another significant factor to select factoring as a study subject. The study consists of an introduction, four chapters and a conclusion. Introductory chapter explains the importance of the subject and the reasons to choose the factoring as a study subject. In the first chapter, basic knowledge about factoring including historical background, definition, parties, process, function, types and similar financing methods was given. In the second chapter, legal characteristics, format and provisions of factoring contracts were discussed. Evaluation of the contract from the aspects of standardized terms of contract and guarantee law was also handled in this chapter. In the third chapter, the transfer of claims in factoring was analyzed. Legal status of debtor and relation between factoring and negotiable paper law were also examined in this chapter. In the last chapter, the termination of the contract was reviewed. The study was finalized by a conclusion including a general evaluation of the issue and a summary of the obtained results.