Decomposing linear programs for parallel solution
Doğrusal programların paralel çözümleme içim bölünmesi
  1. Tez No: 50009
  2. Yazar: ALİ PINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVDET AYKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Seyrek Matris, Block Açısal Durum, Hiperçizge Parçalama, Düğüm Ayıracıyla Çizge Parçalama iv, Sparse Matrices, Block Angular Form, Hypergraph Partitioning, Graph Partitioning by Node Separator in
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET DO?RUSAL PROGRAMLARIN PARALEL ÇÖZÜMLEME İÇİN BÖLÜNMESİ Ali Pınar Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. Cevdet Aykanat Temmuz, 1996 Birçok güncel araştırma büyük ölçekli problemlerin matrislerinde sıkça rast lanan seyreklikten daha iyi yararlanmaya dayalıdır. Bu araştırma, seyrek bir ma trisi belli sayıda eşit büyüklükte bloklardan oluşan blok açısal duruma çevirmek için değişik metodlar önermektedir. Bu problemin önemli bir uygulaması doğrusal programlamadadır. Doğrusal programlamada, varolan blok açısal yapılan kul lanan birçok çözüm yöntemi önerilmiştir. Ama bu yöntemler yalnızca varolan blok açısal duruma dayandıkları için ölçeklendirme sorunuyla karşı karşıyadırlar. Bu çalışma bölünme için iki hiperçizge modeli öneriyor, ve bu modeller prob lemi iyi bilinen hiperçizge parçalama problemine indirgiyor. Önerilen bir diğer model ise çizge modeli, ve bu model de problemi düğüm ayıracıyla çizge parçalama problemine indirgiyor. Önerilen modeller, çok sayıda çok büyük ölçekli matris leri bölmede denendi. Hem çözüm kalitesi, hem de zaman açısından çok çekici sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECOMPOSING LINEAR PROGRAMS FOR PARALLEL SOLUTION Ali Pmar M. S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assoc. Prof. Cevdet Aykanat July, 1996 Many current research efforts axe based on better exploitation of sparsity - common in most large scaled problems - for computational efficiency. This work proposes different methods for permuting sparse matrices to block angular form with specified number of equal sized blocks for efficient parallelism. The problem has applications in linear programming, where there is a lot of work on the so lution of problems with existing block angular structure. However, these works depend on the existing block angular structure of the matrix, and hence suf fer from unscalability. We propose two hypergraph models for decomposition, and these models reduce the problem to the well-known hypergraph partitioning problem. We also propose a graph model, which reduces the problem to the graph partitioning by node separator problem. We were able to decompose very large problems, the results are quite attractive both in terms solution quality and running times.