Radyal vantilatörlerde kanat sayısının ve kanat açısının vantilatör karakteristikleri üzerindeki etkisinin teorik ve deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 50076
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR PANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vantiltör, radyal vantilatör, vantilatör karakteristikleri, vantilatör kanadı, vantilatör etkisi, vantilatör çarkı, kanat sayısı, kanat açısı., Vantilatör, radial Vantilatör, fan characteristics, fan blade, blower efficiency, fan wheel, fan number, fan angle
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi RADYAL VANTİLATÖRLERDE KANAT SAYISININ VE KANAT AÇISININ VANTİLATÖR KARAKTERİSTİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN TEORİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Rafet KARADA? Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Yaşar PANCAR 1996, Sayfa: 46 Bu çalışmada, amaç radyal vantilatörlerin optimum karakteristiklerinin elde edilmesidir. Çalışmada teorik ve deneysel metotlar kullanılmıştır. İlk olarak, kanat sayılan z=8, z=10 ve kanat açıları Pı= p2=90u ve p,= 45° P2=55° olan dört ayrı vantilatörün karakteristikleri teorik olarak incelenmiştir. Sonra 8 kanatlı (z=8) vantilatör imal edilmiştir. Kanat açılan p,= p2=90° ve P,= 45° p2=55° olan iki tipteki bu vantilatörlerin karakteristikleri deneysel olarak incelenmiştir. Teorik sonuçlar, kanat açılan p,= 45° ve p2=55° olan 10 kanatlı (z=10) vantilatörün max. verime sahip olduğunu göstermiştir. Teorik ve deneysel sonuçlara göre, kanat sayılan ve açıları vantilatörlerin karakteristikleri üzerinde büyük bir rol oynar. 1 0 kanatlı vantilatörün 8 kanatlı vantilatörden; P]= 45° ve P2=55° olan vantilatörün de p,= p2=90° olan vantilatörden daha yüksek verime sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EXAMINATION OF EFFİNCÎENCÎES OF THE BLADE NUMBER AND ANGLE ON THE FAN CHARACTERISTICS BOTH THEORETICALLY AND EXPERIMENTALLY ÎN THE RADİAL FANS Rafet KARADA? Dumlupmar University Natural And Aplplied Science Department Of Mechanical Engineering Instructor: Prof. Dr. Yaşar PANCAR 1996, Page: 46 In this study, the purpose is to obtain optimum the characteristics of radial fans. Theoretical and experimental methods are used in the study. First, the characteristics of four different fans whose blade numbers are z=8, z=10 and whose blade angles are Pi= p2=90°, Pi= 45° and P2=55° are examined theoretically. Than the fan which has eight blades (z=8) are produced. In two different type whose blade angles are p]= p2=90°and Pj= 45°, P2=550 the characteristics of these fans are investigated experimentally. The theorical results have showed that the fan with ten blades(z= 1 0) whose blade angles are P i= 45 and P2-55 has max. efficiency. According to the theorical and experimental results, the blade numbers and angles play a big role on the characteristics of the fans. It is seen that the fan with ten blades has bigger efficiency than the fan with eight blades and the fan whose blade angles are Pi= 45, P2=55 has bigger efficiency. Than the fan whose blade angles are Pı= P2==90° too.