Dekstran sülfat ile kolit oluşturulmuş sıçanlarda tiyaminin antioksidan ve antiinflamatuvar etkinliğinin değerlendirilmesi
Anti-inflammatory and antioxidant effects of thiamine in dextran sulfate-induced colitis in rats
  1. Tez No: 501048
  2. Yazar: NAZLI DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyamin, İnflamatuvar bağırsak hastalığı, Dekstran sülfat sodyum, Hayvan modeli, Thiamine, Inflammatory bowel disease, Dextran sulfate sodium, Animal Model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) etyopatogenezinde genetik faktörlerin yanında inflamasyon ve oksidatif stresi tetikleyici faktörler de yer almaktadır. Tiyaminin oksidatif stresin hafifletilmesi ve inflamasyonun baskılanması gibi etkilerinin olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda sıçanlarda dekstran sülfat sodyum (DSS) ile oluşturulmuş kolit modelinde tiyaminin antiinflamatuvar ve antioksidan etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Wistar-Albino suşu 6-8 haftalık erkek sıçanlar, rasgele, kontrol grubu (n:7), tiyamin grubu (n:7), DSS grubu (n:7), DSS+ tiyamin grubu (n:7) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Kolit modeli, yedi gün süreyle içme suyuna %3 DSS katılarak oluşturulmuştur. Tiyamin uygulaması, tiyamin ve DSS+ tiyamin gruplarına deneyin sekizinci gününden itibaren oral gavaj ile 600mg/kg/doz, günlük iki dozda 21 gün süreyle yapılmıştır. Tüm sıçanların günlük kilo tartımı, gaitada gizli kan, makroskobik kanama, rektal ödem, hastalık aktivite indeksi (HAİ) hesaplanarak kaydedilmiştir. Deneyin 28.gününde tüm sıçanlar eter anestezisi altında sakrifiye edilmiştir. Dalak ağırlığı, kolon ve rektum ağırlık ve uzunluk ölçümleri yapılmıştır. Kolon ve rektum dokuları histopatolojik olarak incelenmiş, dokularda malondialdehit (MDA), glutatyon peroksidaz (GPx), glutatyon (GSH), tümör nekrozis faktör alfa (TNF-α), Interlökin-6 (IL-6) ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: DSS+ tiyamin grubunda, DSS grubuna göre HAİ skorunun erken dönemde azalmaya başladığı, rektal ödem, rektal kanama ve ishal sürelerinin daha kısa sürdüğü, kilo artışının daha erken başladığı ve deney sonunda kilo alımının daha fazla olduğu görülmüştür. Tiyamin ve kontrol gruplarında HAİ skorunda artış olmamıştır. Bu durum tiyaminin kolitin klinik bulgularına olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Kontrol ve tiyamin gruplarında histolojik hasarlanma görülmezken DSS uygulanan grupların kolon dokularında hasarlanma görülmektedir. DSS+ tiyamin grubunda DSS grubuna göre kolon dokusunda epitelyal hücre hasarının, kript kaybı ve goblet hücre kaybının daha az olduğu saptanmıştır. DSS+ tiyamin grubunda, DSS grubu ile karşılaştırıldığında kolon dokusunda konjesyon gözlenmemiş olup inflamatuvar hücre infiltrasyonunun DSS grubuna göre belirgin azaldığı görülmüştür. DSS+tiyamin grubunda IL-6 ve TNF-α immunreaktivitesinin DSS grubuna göre azalmış olduğu saptanmıştır. Bu durum tiyaminin sıçanlarda oluşturulan kolit modelinde antiinflamatuvar etkinliğinin olduğunu göstermektedir. DSS+tiyamin grubunda MDA düzeyinin DSS grubuna göre azalmış olduğu, GSH ve GPx seviyelerinin ise artmış olduğu görülmektedir. Bu durum tiyaminin sıçanlarda oluşturulan kolit modelinde antioksidan etkinliğinin olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışma tiyaminin antioksidan ve antiinflamatuvar etkinliğini deneysel kolit modelinde gösteren ilk çalışmadır. Elde ettiğimiz veriler tiyaminin sıçanlarda oluşturulan kolit modelinde antiinflamatuvar ve antioksidan etki gösterdiği yönünde öncü bilgilerdir. Bu konuda deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the etiopathogenesis of inflammatory bowel disease (IBD), inflammatory and oxidative stress induced factors involved as well as genetic factors. Thiamine is known to have effects such as alleviating oxidative stress and supression of inflamation. In our study we aimed that to evaluate the antiinflammatory and antioxidant activity of thiamine in dekstran sülfat sodyum (DSS)- induced colitis in rats. Methods: Six to eight week old male Wistar Albino rats were randomly divided to four groups: Control group (n: 7), DSS group (n: 7), thiamine group (n: 7), DSS+ thiamine group (n: 7). The colitis model was induced by adding 3% DSS drinking water for seven days. Thiamine administration was applied to the thiamine group and DSS+ thiamine group for 21 days at two doses of 600 mg/kg/dose by oral gavage from the eigth day of experiment. All rats were examined for stool consistency, macroscobic hemorrhage, rectal edema and body weight measured daily. Disease activity index (DAI) was calculated and recorded daily. At 28 days, all rats were sacrificed under ether anesthesia, the spleen weight, the colon length and the colon weight were measured. Colon and rectum tissues were examined histopathologically and malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), tumor necrosis factor alpha (TNF-α) and interleukin-6 (IL-6) levels were measured. Results: In DSS+ thiamine group, it was seen that the DAI score was decreased earlier, rectal edema, rectal bleeding and diarrhea times were shorter, weight gain started earlier and weight gain was higher then DSS group at the end of the experiment. There was no increase in DAI score in thiamine and control groups. This suggests that thiamine has possitive effects on clinical findings of colitis. Histological damage to the colon tissues was observed in the DSS administered groups when damage was not observed in the control and thiamine groups. In DSS+ thiamine group, epithelial cell damage, crypt loss and goblet cell loss were less than DSS group in the colon tissue. In the DSS+ thiamine group, no congestion was observed in colon tissue compared to the DSS group, and inflammatory cell infiltration was found to be significantly less than in the DSS group. In the DSS+ thiamine group, IL-6 and TNF-α immunoreactivity was found to be decreased compared to the DSS group. This suggests that thiamine has antiinflammatory activity in the colitis model formed in rats. In the DSS+ thiamine group, the MDA level is decreased compared to the DSS group, and the GSH and GPx levels are increased. This suggests that thiamine is an antioxidant activity in the colitis model formed in rats. Conclusion: This is the first study to show that the antioxidant and antiinflammatory activity of thiamine in an experimental colitis model. Our results demostrates that thiamine has an antiinflammatory and antioxidant activity in colitis model. There is a need for experimental and clinical researchs in this area.