Güney Kafkasya devletlerinin enerji güvenliği (1990-2010)
The energy security of the South Caucasian states (1990-2010)
  1. Tez No: 501056
  2. Yazar: EMİL VALİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ONULDURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Güvenliği, Güney Kafkasya, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Petrol, Doğal gaz, Energy Security, South Caucasus, Azerbaijan, Armenia, Georgia, Oil, Natural Gas
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışmada Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını kazanan Güney Kafkasya Cumhuriyetleri olan Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan'ın enerji güvenliği politikaları ve enerji politikaları kapsamında bölgesel ve küresel güç merkezleri ile olan ilişkileri, aynı zamanda bu ilişkileri etkileyen ve şekillendiren faktörler incelenmiştir. Güney Kafkasya Cumhuriyetlerinin enerji güvenlik politikalarının çok geniş bir alanı kapsadığını dikkate alarak, çalışmanın çerçevesini bu politikayı belirleyen temeller, etkileyen ülke içi ve ülke dışı faktörler ve bunların karşılıklı etkileşimi oluşturmaktadır. Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde enerji güvenliği kavramı ele alınmış ve ülkelerin dış politikası açısından incelenmiştir. Bu bölüm kapsamında dünyada temel enerji kaynakları olarak bilinen petrol ve doğal gaz rezervlerinin istatistik değerlendirmesi yapılmıştır. Aynı zamanda Güney Kafkasya'nın uluslararası ilişkilerdeki önemi, sahip olduğu enerji kaynakları ve jeopolitik açısından konumu bu bölüm kapsamında değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise dünyanın stratejik ve bölgesel güç merkezlerinden ABD, AB, Rusya, Türkiye ve İran'ın yürüttükleri enerji stratejilerinin Güney Kafkasya politikalarına etkisi araştırılmıştır. Tez çalışmasının üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümleri Güney Kafkasya Cumhuriyetleri olan Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın ve Gürcistan'ın enerji güvenliği dış politikaları kapsamında değerlendirilmiştir. Bu bölümde aynı zamanda Güney Kafkasya Cumhuriyetlerinin sahip oldukları enerji rezervleri,
Özet (Çeviri)
This dissertation studies the factors that have shaped the relationship of the three South Caucasus Republics, Azerbaijan, Georgia and Armenia, after they gained independence from the Soviet Union, with the regional and global power centers in the context of their energy and energy security policies, as well as the factors that have influenced and shaped these policies. As the energy security policies of the South Caucasus Republics is a very broad concept, the specific focus has been on the internal and external factors that have influenced these policies and the interrelationship between these factors themselves. The dissertation is composed of five chapters. The first chapter handles the concept of the energy security and studies it in terms of the foreign policies of the three states in question. The chapter also statistically evaluates two of the fundamental components of the global energy resources. Moreover, the chapter looks at the energy resources of the South Caucasian states and their geopolitical position in this context. The second chapter analyzes the influence of the global and regional power centers', such as the US, the EU, Russia, Turkey and Iran, on the energy policies of the three states in the South Caucasus. The remaining three chapters of the dissertation study the energy security of Azerbaijan (Ch. 3), Armenia (Ch. 4) and Georgia (Ch. 5) in the context of the irrespective foreign policies. Besides energy reserves which belong to South Caucasus, strategies which it follows, relationship with internal and external power centers and other concepts was defined in this chapter.