Spor yapan ve spor yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin internet bağımlılık düzeylerinin incelenmesi
Analyzing of the internet addiction levels of sporting and non-sporting high school students
- Tez No: 501226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, spor yapanlar, ortaöğretim
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
SPOR YAPAN VE SPOR YAPMAYAN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Safa ŞİMŞEK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2017 Danışman: Doç. Dr. Hakkı ULUCAN ÖZET Bu çalışmanın amacı spor yapan ve spor yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin internet bağımlılık düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada spor yapan ve spor yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin internet bağımlılık düzeylerinin saptanması amaçlandığından ilişkisel tarama modeli araştırma deseni olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada örneklem olarak seçkisiz örnekleme metodu uygulanarak 2015 - 2016 öğretim yılında Kayseri iline bağlı Kocasinan ve Melikgazi ilçesine bağlı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 14 - 18 yaş aralığında 800 orta öğrenim öğrencisi belirlenmiştir. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla Hahn ve Jerusalem tarafından geliştirilen“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde cinsiyet, yaş, bilgisayara sahip olma, sporcu lisansı olması, anne ve baba eğitimleri vb. bağımsız değişkenleri ile İnternet Bağımlığı Ölçeği puanları arasındaki korelasyon ilişkisi incelenirken t-Testi, varyans analizi (ANOVA) ve Post Hoc LSD testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarından ilk olarak katılımcıların internet bağımlılığı ölçeğine verdikleri cevapların ortalamaları tüm boyutların ve genel ortalamanın 1,6 - 2,17 aralığında düşük düzeyde olduğu görülmektedir. Ayrıca katılımcıların internet bağımlılıklarına baktığımızda spor yapmayan katılımcılarının spor yapanlara göre internet bağımlılıklarının yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmanın sonuçları ışığında araştırmalar ve uygulayıcılar için bir takım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ANALYZING OF THE INTERNET ADDICTION LEVELS OF SPORTING AND NON-SPORTING HIGH SCHOOL STUDENTS Safa ŞİMŞEK Erciyes Univercity Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sports Master Thes is, October 2017 Advisor: Doç. Dr. Hakkı ULUCAN ABSTRACT The aim of this study is to analyze the internet addiction level of secondary school students who do sports and do not sports. Because the aim of the research is to determine the internet addiction level of secondary school students who do sports and do not do sports, the correlational survey model is defined as research design. In this study, 800 secondary school students in the age group of 14-18 were enrolled in Kocasinan and Melikgazi districts of Kayseri province in 2015-2016 academic year by using random sampling method. The“Internet Addiction Scale”developed by Hahn and Jerusalem was used to collect data in the study. In the analysis of the data, t-test, variance analysis (ANOVA) and Post Hoc LSD test were used when the correlation between the independent variables such as gender, age, computer ownership, sports license, mother and father education and Internet Dependency Scale scores were examined. First result of the resarch shows that the respondents' responses to the Internet dependency scale were moderate at all dimensions and overall average of 1.6-2,17. In addiction, when we look at, it is seen that the participants who do not do sports do have a high level of internet addiction compared to the sportsmen. In the light of there sults of the research, a number of suggestions for researchers and practitioners were presented. KeyWords: Internet addiction, sportsmen, secondary education