Ortaöğretim öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ve fiziksel aktivite yeterliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between digital game addiction and physical activity competence of secondary school students
  1. Tez No: 932608
  2. Yazar: YASEMİN PALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RESUL ÇEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dijital oyun, Fiziksel aktivite, Addiction, Digital game, Physical activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada, Amasya ilinde bulunan milli eğitime bağlı okullardaki lise öğrencilerinin fiziksel aktivite yeterliği ve dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlanmaktadır. Bu temel amacın yanı sıra okul türü, sınıf, cinsiyet, anne ve baba eğitim durumu, spor yapma durumu, lisans durumu, spor yılı, haftalık egzersiz sıklığı, dijital oyun oynama sıklığı, günlük dijital oyun oynama süresi değişkenleri açısından da etkileri belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 282 kız, 374 erkek şeklinde toplam 656 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, kişisel bilgi formu,“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”ve“Fiziksel Aktivite Yeterliği Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verileri değerlendirmek için tanımlayıcı analizler, bağımsız t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) testleri, farklılıkların kaynağını belirlemek amacıyla Tukey Post Hoc analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin cinsiyetine, okul değişkenine, annelerinin eğitim durumlarına göre dijital oyun bağımlılığı düzeyleri; sınıf düzeyleri ile fiziksel aktivite yeterlik düzeyleri; babalarının eğitim durumlarına göre hem dijital oyun bağımlılığı düzeyleri hem de fiziksel aktivite yeterliği düzeyleri; ailelerinin ekonomik gelirlerine göre hem dijital oyun bağımlılığı düzeyleri hem de fiziksel aktivite yeterliği düzeyleri arasında istatistiksel şekilde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı düzeyleri ile fiziksel aktivite yeterlik düzeyleri arasında ise anlamlı ilişki yoktur. Sonuç olarak erkeklerin kadınlara, Fen lisesi öğrencilerinin diğer okuldaki öğrencilere, annesi ve babası üniversite mezunu olanların diğerlerine, annesi ve babası üniversite mezunu olanların diğerlerine, haftada altı saat ve daha fazla dijital oyun oynayan öğrencilerin diğerlerine göre dijital oyun bağımlılığının daha fazla olduğu, dokuzuncu sınıf öğrencilerinin diğer sınıf düzeylerindeki öğrencilere göre, düzenli spor yapanların yapmayanlara göre, lisanslı öğrencilerin lisanssız öğrencilere göre, beş yıl ve daha fazla spor tecrübeye sahip olan öğrencilerin diğer öğrencilere göre, ailesinin ekonomik durumunun 20 bin TL üzeri olanların dijital oyun bağımlılığı düzeyi ve fiziksel aktivite yeterliği düzeyleri diğer öğrencilere göre daha yüksek olduğu; haftada dört gün egzersiz yapan öğrencilerin diğerlerine göre fiziksel aktivite yeterliği düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, çocukları spor yapmaya teşvik etmek ve çeşitli, uygun ortamlar sağlamak, dijital oyunlara harcanan zamanı azaltırken fiziksel aktiviteye yönelik tutumları iyileştirebilir ve Millî Eğitim Bakanlığı, ortaokulları üzerinde hareketsizlik, dijital oyun bağımlılığı ve aşırı internet kullanımı risklerine karşı kampanyalar başlatabilir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to examine the relationship between digital game addiction and physical activity adequacy of secondary school students in schools affiliated with the national education in Amasya province. In addition to this main purpose, it is also to determine the effects in terms of variables such as school type, class, gender, mother's & father's education status, sports status, undergraduate status, sports year, weekly exercise frequency, digital game playing frequency, daily digital game playing time. The study group consists of a total of 656 students, 282 girls and 374 boys. The data of the study were collected using a personal information form, the“Digital Game Addiction Scale”and the“Physical Activity Competence Scale”. Descriptive analyses, independent t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey Post Hoc analysis to identify the sources of differences, and Pearson correlation analysis were employed to evaluate the data. A statistically significant difference was found between the gender of the students and their digital game addiction levels; the school variable and their digital game addiction levels; the grade level and their physical activity competence levels; the education level of their mothers and their digital game addiction levels; the education level of their fathers and both their physical activity competence levels and digital game addiction levels, and the economic income of their families and both their digital game addiction levels and physical activity competence levels. There is no significant relationship between the digital game addiction levels and physical activity competence levels of students at the secondary school level. As a result; it has been determined that males have higher digital game addiction than females, science high school students have higher digital game addiction than other students, students whose mothers and fathers are university graduates have higher digital game addiction than other students, students who play digital games 6 hours or more per week have higher digital game addiction than other students; 9th grade students have higher physical activity adequacy levels than other students, students who do regular sports have higher physical activity adequacy levels than other students, licensed students have higher physical activity adequacy levels than other students, and those whose family's economic status is 20 000 liras have higher digital game addiction and physical activity adequacy levels than other students. According to the findings, encouraging children to do sports and providing various and suitable environments can reduce the time spent on digital games while improving attitudes towards physical activity, and the Ministry of National Education can launch campaigns targeting secondary schools to emphasize the risks of inactivity, excessive internet use, and digital game addiction.