Sanatta yeni toplumsal stratejiler ve pratikler: Yeni tip kamusal sanat
New social strategies and practices in art: New genre public art
- Tez No: 501532
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AKDENİZ, PROF. RİFAT ŞAHİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kamu, Etkileşim, Toplumsal, Farklılıklar, Yeni tip kamusal sanat, Diyalog, İzleyici, İlişkisel, Öteki, Çok kültürlülük, İşbirliği, Public, Interaction, Social, Differences, New Genre Public Art, Dialogue, Audience, Relational, Other, Multiculturalism, Collaboration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Yeni tip kamusal sanat, 90'lı yıllara gelinirken, dünyanın içinde bulunduğu sosyo-politik durumlara sessiz kalamayan, bir grup aktivist sanatçının, ayrımcılıklara, adaletsizliklere karşı arayışlarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Merkezi bir konuma koydukları izleyici kavramlarının öncüsü olarak 70'li yıllar sonrasında gelişen feminist marksist grupları göstermektedirler. Sol görüşü benimseyen bu sanatın kavramları; politik, toplumsal sorunlar ve izleyicisiyle etkileşim üzerine kurulmuştur. Geçmişte örneklerini gördüğümüz öncü sanat gruplarının düştüğü konuma gelmemek için kendine sorular soran cevaplar arayan bir sanattır. Suzanne Lacy'nin Türkçe'ye daha çevrilmemiş olan kitabı Mapping The Terrain: New Genre Public Art kitabı çalışmamın temelini oluşturmaktadır. İlk olarak bu oluşumun arkasındaki politik süreçler, etkilendikleri kavramlar irdelenmeye çalışılmıştır. Ardından bu sanatın oluşumunda etkili olmuş Suzanne Lacy, Mary Jane Jacob, Suzi Gablik, Guillermo Gomez Pena, Lucy R. Lippard, Allan Kaprow gibi sanatçıların ve küratörlerin bu sanata bakış açılarını, görüşlerini, eleştirilerini ve önerilerini kapsamaktadır. Bu çalışmada aynı zamanda toplumsal tabanlı bu sanatın örnekleri sunulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
New Genre Public art was founded by a group of activist artists, who could not be silent to the socio politic situation the world was in as it approached the 90s, as a result of their search for solutions to the discriminations and injustices they were witnessing. They have adopted the feminist and Marxists groups, established after the 70s, as their earlier role-models, due to the central importance given to the audience concepts. Concepts of this art which adopt socialist ideology is built on, politics, social problems and interaction with its audience. In order not to fall into the same mistakes as the prior Avangard art groups, New Genre Public art is one that asks questions to itself and looks for the answers. Suzaanne Lacy's book, which has not yet been translated to Turkish, Mapping The Terrain: New Genre Public Art is the foundation for this study. First the political continuum behind this development and the concepts it has been influenced by have been studied. Later it covers the points of view, vision, critique and suggestions of the artists and curators who have contributed in the creation of this art such as Suzanne Lacy, Mary Jane Jacob, Suzi Gablik, Guillermo Gomez Pena, Lucy R. Lippard and Allan Kaprow. Additionally, in this study samples of this“community based”art is presented.