Rodoscuk'ta gayrimüslimler: 1640-1648 (Şer'iyye sicillerine göre)
Non-muslims in Rodoscuk: 1640-1648 (Acording to shariah register)
- Tez No: 501533
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ÇAKIR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: 17. Yüzyıl, Rodosçuk, Tekirdağ, şer'iyye sicilleri, şehir tarihi, Müslüman, gayrimüslim, zımmi, 17th century, Rodosçuk, Tekirdağ, shariah registers, urban history, muslim, non-muslim, dhimmi
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada şer'iyye sicillerine dayanarak 1640-1648 yılları arasında Rodosçuk'ta (Tekirdağ) gayrimüslimlerin sosyal, kültürel, iktisadî, dinî ve hukukî yaşamları ele alınmıştır. Beş bölümden oluşan bu incelemenin giriş bölümünde kaynak ve araştırma eserleri, İslam hukukuna göre zımmiler ve Rodosçuk şehrinin tarihi gelişimi incelenmiştir. Birinci bölümde Rodosçuk'ta gayrimüslimlerin etnik yapısı, nüfusu ve yaşadıkları yerleşim yerleri hakkında bilgi verilmişitir. İkinci bölümde meskenler, ev eşyaları ve giyim-kuşamlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ticari faaliyetler, meslekler, servet, borç meseleleri, mülk alım-satımları ve vakıflarla olan iktisadî ilişkileri ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde ise gayrimüslimlerin dinî inançları, dinî teşkilatlanmaları, Müslümanlarla ilişkileri ve din değiştirme konusu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, social, cultural, economic, religion and law concepts of non-muslims who lived in Rodosçuk (Tekirdağ) between 1640-1648 are examined. In the entrance section of this study which consist of five parts, sources, research works and historical of Rodosçuk, and dhimmis on the basis of islamic law are examined. In the first part, information about ethnicity population and settlement of non-muslims in Rodosçuk is given. In second part, their habitation, household goods and clothing are mentioned. In the third part, comercial activites, jobs, forture, debt issues, property businesses and economic relationships with foundations are presented. And in the fourth part, religious beliefs and religious organization of non-muslims and their relationships with muslims and apostasy are examined.